Les exportacions catalanes van créixer prop d'un 9% els vuit primers mesos de l'any

L'increment de les importacions dispara el dèficit comercial espanyol un 49% i el català un 11%

Fins a l'agost, Catalunya continuava sent la comunitat espanyola amb més contribució a les exportacions del conjunt de l'Estat. Segons les dades fetes públiques aquest divendres pel ministeri d'Economia, les exportacions catalanes es van incrementar un 8,8% els vuit primers mesos de l'any, i són les que més aporten al conjunt del comerç exterior espanyola amb un 25,6% del total. 

Les exportacions de Catalunya corresponen principalment a productes químics (un 26% del total), seguides dels béns d'equip (un 17,6%) i el sector de l'automòbil (15,3% del total). A banda, també augmenten amb força les importacions que creixen un 9,2%, fins al 28% del conjunt de les importacions de tot l'Estat. El dèficit comercial català, però, creix amb menys força que l'espanyol, un 11%. Entre gener i juliol les vendes catalanes a l'exterior ja havien crescut un 9%.

Nou rècord històric d'exportacions: Catalunya ven més de 65.000 milions a fora per primera vegada

Aquestes dades estan en línia amb les globals. Espanya va augmentar les exportacions un 9,1% i les importacions un 11%, cosa que va disparar el seu dèficit comercial un 49%. Els preus més alts de l'energia i la consolidació de la recuperació econòmica expliquen, segons el ministeri d'Economia, el creixement de les importacions. De fet, la compra de productes energètics a l'exterior va pujar un 43% comparat amb el mateix període de l'any anterior. 

Destaca en particular el comportament de la Comunitat de Madrid. Només prenent el mes d'agost, Catalunya va continuar sent la comunitat que aporta més a les exportacions espanyoles però la Comunitat de Madrid va disparar un 31% els seus registres i en va representar el 13,5%. Aquesta comunitat exporta principalment béns d'equip.