Les exportacions catalanes punxen al primer trimestre

El dèficit comercial creix un 20% a Catalunya mentre retrocedeix al conjunt de l'Estat per la caiguda d'importacions espanyoles

L' exportació catalana va ensopegar durant el primer trimestre de l'any i va retrocedir un 0,7%, fins a superar els 15.500 milions d'euros, segons les dades publicades pel ministeri d'Economia. En canvi, les importacions en el mateix període van augmentar un 2,5%, fins a fregar els 19.000 milions. Fruit d'aquesta combinació de factors el dèficit comercial català va incrementar-se un 20% en termes interanuals, fins als 3.300 milions.

Al conjunt de l'Estat, el dèficit va recórrer el camí contrari i va reduir-se un 10,5%, per sobre dels 4.900 milions. Les exportacions van resistir amb un augment discret del 0,2% respecte al primer trimestre del 2015 i van superar els 61.000 milions d'euros, mentre que les importacions van caure un 0,7% i van tancar al març per sobre dels 66.000 milions.

L'evolució sectorial ajuda a explicar per què les exportacions catalanes van anar a la baixa respecte a fa un any. Un dels tres pilars més importants, l'automòbil, va exportar un 8% menys. Aquesta punxada no és menor si es té en compte que concentra el 16% de tot el que facturen a l'exterior les empreses.

En canvi, el sector químic, que és el principal focus exportador amb un 27% del total, va aconseguir augmentar les exportacions un 3,4% fins al març, i els béns d'equip van millorar-les un 10,7%.