COMERÇ
Economia 20/06/2013

Les exportacions pugen un 13% a l'abril

Des de principis d'any l'alça només és d'un 1% a causa de la recessió europea

Xavier Alegret
2 min

Barcelona.Les exportacions han donat una de les poques alegries que ha tingut l'economia catalana d'ençà que va començar la crisi, amb alces en els últims tres anys. El primer trimestre d'aquest 2013, però, va ser una excepció, amb una caiguda del 2,9%, però a l'abril s'ha tornat a girar la truita: les exportacions van créixer un 13,4%, fins als 5.053 milions d'euros. Així, la variació des de principis d'any torna a ser positiva i les exportacions pugen un 1%, amb 19.166 milions d'euros, segons les dades publicades ahir per l'Institut Espanyol de Comerç Exterior (Icex). Al País Valencià, les exportacions van pujar un 19% a l'abril i un 9,8% entre el gener i l'abril, i a les Balears es van disparar un 94% a l'abril però van baixar un 2,4% en l'acumulat dels primers quatre mesos de l'any. Al conjunt de l'Estat van pujar un 18,6% a l'abril, mentre que des de principis d'any l'augment és del 7,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest 2013 les exportacions estan seguint una evolució desigual. Al gener i al febrer van pujar discretament, però al març van patir un daltabaix del 10%, que van recuperar a l'abril. El fet que aquest any la Setmana Santa hagi caigut al març, mentre que l'any passat va caure a l'abril, pot explicar per què s'ha produït aquest comportament oposat en dos mesos consecutius. El fet de comptar amb menys dies hàbils, tant per produir com per exportar, redueix les exportacions. Tanmateix, la tendència el 2013 ja no és tan positiva com en els últims exercicis, i aquest ja no és un fenomen conjuntural. En part es deu a un fet estadístic, ja que l'acumulació d'alces fa que cada vegada sigui més difícil mantenir les pujades amb la mateixa intensitat. Però majoritàriament s'explica per la intensificació de la crisi a Europa. "Hi ha una certa desacceleració, que té a veure amb el fet que la major part de les economies receptores de les nostres exportacions tenen dificultats", explica Xavier Cuadras, director de l'Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI), vinculada a la UPF.

Alemanya és el paradigma que explica per què pateixen les exportacions catalanes, ja que si ho passa malament, de retruc la zona euro també empitjora i les exportacions se'n ressenten. "Europa ja és el mercat interior, per a les empreses catalanes, i si va malament, et fa anar malament", afegeix Cuadras. Les exportacions a Europa, primer mercat exterior de Catalunya, estan caient un 2,5%. Alemanya i França, primers països receptors d'exportacions catalanes, han patit un deteriorament de la seva economia el primer trimestre, i això s'ha reflectit en les exportacions catalanes, que van baixar un 7,2% i un 0,6% respectivament entre el gener i l'abril. La bona notícia és que les exportacions pugen amb força als països emergents, com a la Xina (36,6%) i al Brasil (17%).

Menys béns d'equip

La desacceleració de les exportacions no només té a veure amb els mercats receptors, sinó també amb els sectors exportadors: "Catalunya exporta molts cotxes, i aquest és un sector susceptible de patir si el creixement de l'economia és més lent o hi ha decreixement", exemplifica Cuadras. Les exportacions d'automòbils i components gairebé no pugen, només un 0,2%, mentre que sí que ho fan les de productes químics i aliments. El més preocupant, per al director de l'ESCI, és el descens de les exportacions de béns d'equip, en un 1,5%, perquè són els productes que aporten més valor afegit.

Les importacions de Catalunya han registrat un descens del 8,4% fins a l'abril, situant-se en els 21.720 milions d'euros.

stats