COMERÇ EXTERIOR
Economia 06/05/2012

Els exportadors volen un model fiscal més europeu

La indústria exportadora demana canvis al govern espanyol en matèria fiscal. Els retards en la devolució de l'IVA, diuen, s'han de corregir en la futura llei de l'emprenedoria que prepara l'executiu.

Elena Freixa
2 min
"Visió del port de Mopti. 
 N'hi diuen 'carrefour' pequè és un encreuament d'ètnies i rius"

BARCELONA."Com més exportem, més costos hem de suportar", es lamenten alguns sectors de l'empresariat català. La queixa ve del retard que pateixen moltes pimes perquè Hisenda els retorni l'IVA que avancen mensualment en les seves compres a proveïdors. Aquesta compensació, que s'hauria de fer cada mes, no sempre compleix el termini i, en un escenari d'escasses fonts de finançament, és un maldecap afegit per a les empreses. La llei de l'emprenedoria que el PP ultima des de fa mesos pot ser la via, esperen, per introduir canvis i les patronals ja preparen les seves propostes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn, Jaume Blancafort, defensa crear un sistema per compensar impostos semblant al que ja apliquen grans potències exportadores com ara Alemanya. "Fins ara, les empreses que patien retards en la devolució de l'IVA sempre podien optar per ampliar la pòlissa de crèdit al banc i fer front a les tensions de tresoreria, però ara això no existeix i complica les coses", explica en declaracions a l'ARA.

El model que defensen i que faran arribar al govern espanyol comporta imitar l'alemany i crear un compte personalitzat entre l'empresa i Hisenda on es puguin compensar diferents impostos. Així, si per exemple l'Agència Tributària deu a l'empresa 300.000 euros en devolucions de l'IVA i l'empresa ha de pagar-ne 100.000 a Hisenda d'IRPF, l'administració podria fer l'operació automàticament i el saldo positiu per a l'empresa seria de 200.000 euros sense que hagués de fer el pagament de l'IRPF, que Hisenda ja podria descomptar automàticament.

"Es tracta d'un mecanisme senzill", defensa Blancafort, que es podria aplicar a determinats perfils d'empreses exportadores. Recorda que les vendes a l'estranger no van gravades amb IVA, però que les empreses sí que el paguen en totes les transaccions que fan de béns i serveis amb proveïdors dins l'Estat. Això genera una "descompensació" que s'agreuja amb el retard en la recuperació de l'impost. En el cas d'indústries com la de la carn, explica, les pimes catalanes pateixen especialment perquè concentren el 68% de l'activitat del sector en l'àmbit estatal. "Sembla una contradicció que com més exportem més dificultats tenim", afegeix.

No avançar l'IVA

La patronal Pimec també veu amb bons ulls altres solucions com ara que les pimes no hagin d'avançar l'IVA sense haver cobrat les factures dels seus clients. Aquesta és una altra disfunció que es dóna i que ofega algunes empreses en dificultats, segons el president de la Comissió Socioeconòmica de Pimec, Joan Maria Gimeno.

La possibilitat de no haver de liquidar l'IVA de les factures emeses fins que el client no hagi fet efectiu el pagament és una de les mesures que el govern espanyol s'ha compromès a introduir a la futura llei de l'emprenedoria, però només en el cas que el deutor de l'empresa sigui una administració pública. El que espera la patronal catalana, segons Gimeno, és que això es pugui estendre també a les transaccions entre empreses privades.

"Sabem que comportaria alguna complicació, però ara mateix el greuge de la falta de liquiditat és molt important", defensa. D'aquesta manera, la futura llei és l'oportunitat que els sectors exportadors esperen per poder fer arribar als partits polítics les seves idees i que es tinguin en compte en el futur tràmit parlamentari.

stats