L'expresident fugat de Nissan acusa l'empresa i el govern japonès de fer-lo caure per evitar la integració amb Renault

La fiscalia libanesa crida a declarar Carlos Ghosn en compliment de l'ordre d'arrest emesa pel Japó

L'equip legal de l'expresident de Nissan fugat al Líban, Carlos Ghosn, ha acusat la multinacional automobilística japonesa d'haver creat una causa judicial falsa contra ell amb l'objectiu de fer-lo caure i aturar els plans d'integració de Nissan amb el fabricant francès Renault.

Ghosn ha explicat que la seva opció era crear un hòlding matriu que agrupés les dues empreses, Nissan i Renault, i descartava la fusió. "Alguns dels meus amics japonesos van creure que l'única manera de desempallegar-se de la influència de Renault sobre Nissan era desempallegar-se de mi", ha afegit.

"Estava preparat per retirar-me abans del juny del 2018. Per desgràcia, vaig acceptar l'oferta de continuar integrant les dues companyies", ha assegurat Ghosn en una roda de premsa a Beirut, on és com a mínim des del 30 de desembre passat. El directiu, que té la triple nacionalitat libanesa, brasilera i francesa, es va fugar del Japó d'amagat de les autoritats.

La planificada fuga de l’expresident de Nissan

Ghosn estava en llibertat sota fiança a Tòquio a l'espera de ser jutjat i tenia prohibit abandonar el país mentre durés tot el procés. La fiscalia japonesa l'acusa d'haver-se apropiat indegudament de 82 milions d'euros en retribucions de l'empresa, càrrec pel qual li demanava una pena de deu anys de presó. Fins que el van acomiadar, Ghosn presidia l'aliança entre Nissan, Renault i Mitsubishi.

Un cop es va saber la seva sortida del Japó, les autoritats del país van emetre una notificació d'arrest a través d'Interpol. Amb aquesta ordre, la fiscalia libanesa ha convocat Ghosn aquest dijous al matí per prendre-li declaració.

"Complot" contra l'expresident

Unes hores abans de la roda de premsa, els advocats del directiu han emès un comunicat en què el directiu qualifica les acusacions de Nissan contra ell de "perversió de la veritat". La nota és una resposta al que va publicar Nissan poc després de la fugida del seu expresident al Líban. La companyia japonesa va descriure la conducta de Ghosn d'"extremadament lamentable" i va assegurar que l'empresa havia descobert "nombrosos actes de mala conducta de Ghosn gràcies a una investigació sòlida i exhaustiva".

Segons Ghosn, aquella investigació no va ser independent perquè es va encarregar a la firma legal Latham & Watkins, que anteriorment havia cobrat com a assessora de Nissan en temes legals. Així doncs, els assessors jurídics de Ghosn insisteixen que és víctima d'un "complot" intern de Nissan per evitar un procés d'integració que posaria en perill la independència del fabricant de cotxes, una de les marques japoneses més emblemàtiques del món.

Carlos Ghosn: L'assassí de costos que va ressuscitar Renault i Nissan

Concretament, Ghosn ha culpat alguns alts executius de Nissan de ser al darrere del complot, com ara l'expresident del grup Hiroto Saikawa; l'exvicepresident i ara assessor de Nissan, Hari Nada, i els directius Toshiaki Onuma i Masakazu Toyoda. "Les inimaginables penúries que he passat són el resultat d'un grapat d'individus rancorosos i sense escrúpols", ha afirmat.

"Els càrrecs contra mi no tenen fonament. Per què han allargat la investigació? Per què m'han tornat a arrestar? Per què tenen tant d'interès a evitar que parli i exposi els meus fets?", s'ha preguntat el directiu en la roda de premsa.

"Culpable als ulls del món"

L'expresident de Nissan ha afirmat que la fugida al Líban va ser "la decisió més difícil" de la seva vida, però que la va prendre perquè s'havia d'enfrontar a "un sistema [judicial] en què la taxa de condemnes és del 99,4%". "Vaig ser considerat culpable als ulls del món", ha dit sobre el procés judicial al Japó.

"Vaig ser brutalment apartat del meu càrrec, em van prendre la feina, la família i els amics", ha afegit. En aquest sentit, el directiu ha criticat les condicions del seu arrest: "Vaig ser interrogat durant vuit hores al dia sense la presència de cap advocat". Segons el directiu, el fiscal li recordava repetidament: "Les coses t'aniran pitjor si no confesses".

"Netejaré el meu nom. Trobaré la manera d'assegurar-me que torni la veritat", ha indicat en la compareixença. Per tant, ha dit, tot i ser conscient que té una ordre d'arrest internacional contra ell, no es considera "un presoner al Líban" i els seus advocats li asseguren que pot "lluitar". A més, ha indicat que està en condicions de fer front a un judici "en qualsevol lloc on pugui tenir un procés just".