Economia 25/10/2019

Nou rècord de despesa en pensions: les xifres que has de saber avui

La factura s'eleva a l'octubre fins al màxim de 9.710 milions d'euros, gairebé un 5% més

Ara
2 min
Manifestació a La Corunya

BarcelonaMés pensions i més cares. La Seguretat Social ha registrat un nou rècord de despesa en la factura de les pensions durant aquest mes d'octubre. En total, ha desemborsat el màxim històric de 9.710 milions d'euros, gairebé un 5% més que el mateix mes de l'any passat, segons les dades publicades aquest divendres pel ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.

Tot i la creixent pressió sobre el sistema, el govern espanyol defensa que la despesa "s'ha anat moderant" des de l'inici de l'any, i davant les manifestacions de pensionistes dels últims mesos, el president en funcions Pedro Sánchez ja s'ha compromès a revaloritzar-les segons l'IPC. Aquestes són les xifres més rellevants de l'última ullada a la guardiola de les pensions:

  • Creix la pensió mitjana: La major part de la despesa total es destina a pagar les pensions de jubilació. Són gairebé 6.923 milions d'euros, i a l'octubre aquesta xifra va augmentar un 5%. La pensió mitjana de jubilació ja se situa en 1.141,63 euros, un 3,3% més que fa un any. En nombre, aquestes pensions també van augmentar un 1,7% respecte a l'últim octubre, però Treball recorda que és la taxa més baixa en dos anys.
  • Cap als 10 milions de pensions: El nombre de pensions va avançar a l'octubre un 1,16% respecte al mateix mes del 2018, fins als 9,7 milions de pensions, un nou rècord del sistema que s'acosta cada cop més als 10 milions. El ministeri ha ressaltat, però, que aquest increment interanual és el menor des de novembre de l'any passat.
  • 45 mesos amb més pensions: Tot i que la taxa de creixement interanual del nombre de pensions no és de les més altes en la sèrie històrica de l'última dècada, ja s'acumulen 45 mesos consecutius de creixements superiors a l'1%.
  • Caiguda de les noves altes: Treball ha insistit que l'increment interanual en el nombre de pensions es va moderant, i ha posat com a exemple les noves altes de pensions de jubilació, que fins al setembre van ser 226.924, quasi un 8% menys que el 2018.
stats