EMPRESA CATALANA
Economia 03/07/2012

La família Tarragó exigeix als Pujol obrir el capital de Ficosa

La família Tarragó, accionista de Ficosa però apartada de la seva gestió, demana als Pujol que acceptin l'entrada de nous socis a l'empresa familiar. Proposen ampliar capital amb fins a 100 milions.

Elena Freixa
2 min
El president de Ficosa, Josep Maria Pujol, entre Xavier Pujol i Josep Maria Tarragó.

BARCELONA.Les nissagues fundadores del grup Ficosa, una multinacional catalana dedicada a la fabricació de components per a l'automòbil, estan enfrontades als tribunals des de fa un any. Dos dels germans Tarragó van ser acomiadats, i un tercer, relegat del càrrec directiu, tot i que la família continua amb el 44% del capital de la matriu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Josep Maria Tarragó, exvicepresident executiu de Ficosa, va parlar als mitjans ahir per primer cop des de la seva sortida de l'empresa per demanar a la família Pujol (copropietaris amb el 51% del capital) que permeti una ampliació de capital d'entre 50 i 100 milions d'euros i l'entrada de nous socis. Segons Tarragó, els resultats operatius de Ficosa són "insuficients" perquè l'empresa respongui del deute creixent, que ja arriba als 300 milions. La Generalitat és un dels principals creditors de l'empresa, ja que el 2009 li va concedir un crèdit de 50 milions d'euros a través de l'Institut Català de Finances (ICF).

Amb l'ampliació de capital, va defensar Tarragó, no només es garantiria líquid per fer front als reptes de creixement en mercats com el xinès o el nord-americà -on Ficosa és el primer fabricant de retrovisors-, sinó que també s'aconseguiria "professionalitzar la gestió de Ficosa", encara que les dues famílies hagin de fer un pas enrere. "És bo que un consell d'administració funcioni com a tal", va dir l'exdirectiu.

Els Pujol són partidaris de refinançar deute i de sortir a borsa en el futur, una opció que Tarragó veu poc factible. A mesura que passa el temps, els problemes de tresoreria obliguen a deixar passar oportunitats i creixen els riscos, va afegir.

Rosari judicial

L'abrupta sortida dels Tarragó va desencadenar un seguit de demandes judicials contra el president de Ficosa, Josep Maria Pujol, i el seu fill Xavier, actual conseller delegat de l'empresa. Els Tarragó han impugnat els comptes del 2011 i també tenen demandes mercantils en marxa per la creació de la societat Ficosa Investment als anys 90 amb seu en un paradís fiscal i que hauria estat part, segons diuen, d'una sèrie de maniobres "obscures" per aconseguir el control de Ficosa trencant la paritat històrica entre les famílies.

Els acomiadaments de Josep Maria Tarragó, antic vicepresident, i del seu germà Jordi, exdirector d'operacions de l'àrea de retrovisors de l'empresa l'any passat, també estan als tribunals i han derivat en noves denúncies contra els Pujol per presumpta falsificació de la nòmina. Un tercer germà, Xavier Tarragó, ha estat relegat a "ajudant de staff " quan havia estat director del mercat NAFTA.

stats