MACROECONOMIA
Economia 13/12/2019

El fantasma de la crisi s’allunya

El BCE creu que la caiguda del creixement “ha tocat fi” i pronostica el “rebot” de l’economia

Laia Forès
4 min
El vicepresident del BCE, Luis de Guindos, ahir en un acte a Madrid.

MadridDes de fa dos anys, l’economia europea pateix una desacceleració pronunciada i un creixement molt dèbil. L’eurozona temia una nova crisi econòmica si l’entorn internacional es deteriorava. Els riscos eren elevats. Ara, però, sembla que el fantasma d’una nova crisi s’allunya. El Banc Central Europeu (BCE) considera que la desacceleració econòmica “està tocant fons”, en paraules del seu vicepresident, Luis de Guindos. Segons el número dos de l’organisme monetari, les previsions del BCE apunten a un “rebot” de l’economia de la zona euro a mitjans del 2020. “Està tocant fons perquè els riscos que havíem definit -la guerra comercial i un Brexit desordenat- no s’han materialitzat”, va assegurar Guindos aquest divendres en un acte informatiu a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és la primera vegada que l’organisme europeu proclama el final de la desacceleració. En els últims mesos ja s’havien enviat missatges optimistes, però Luis de Guindos és el primer dirigent del BCE que expressa tan clarament el final de les turbulències. La nova presidenta, Christine Lagarde, admetia dijous que “els riscos per al creixement són menys pronunciats que abans”, però no va anar més enllà. Guindos, en canvi, va posar data a la fi d’un creixement dèbil: “És qüestió de mesos que l’economia remunti”, va dir.

Els riscos es dissipen

L’anunci del BCE arriba en un moment clau: els dos principals riscos es dissipen. D’una banda, el temor a un Brexit desordenat desapareix amb la contundent victòria de Boris Johnson a les eleccions del Regne Unit. L’èxit electoral de Johnson acaba amb el somni de molts britànics de seguir a la Unió Europea però posa fi a la incertesa, un element que en economia és pur verí. El divorci ara ja és segur. Es consumarà però es farà ordenadament, deixant els termes ben lligats per minimitzar l’impacte econòmic, tant per al Regne Unit com per a la Unió Europea. Guindos ho va dir divendres: els resultats electorals són positius “perquè deixen de banda la incertesa” sobre el Brexit. El vicepresident del BCE, però, va advertir que a partir d’ara s’obre un nou període “que no serà fàcil”.

I d’una altra banda, la temuda guerra comercial entre dos gegants mundials, els Estats Units i la Xina, està a punt de solucionar-se. Washington i Pequín rubricaran un acord que posarà fi a unes tensions comercials temudes per totes les economies. En un món cada vegada més globalitzat, l’impacte de la guerra comercial hauria tingut conseqüències negatives pel PIB mundial. Els governs dels dos països són altament imprevisibles, però per ara sembla que han enterrat les seves diferències.

Alemanya supera la debilitat

L’anunci del BCE coincideix amb les previsions de la principal economia de l’euro, l’alemanya, que apunten en la mateixa direcció. El Bundesbank creu que l’economia alemanya “està superant la fase de debilitat”, tot i que en els propers mesos, assegura l’organisme, el creixement encara serà “molt contingut”. En qualsevol cas, els economistes del Bundesbank veuen “els primers senyals” que l’economia alemanya “pot superar a poc a poc la seva fase de debilitat actual” i assenyalen el 2021 com l’any en què ja es notarà una clara acceleració econòmica.

Els inputs que arriben des d’organismes espanyols són semblants. S’observen símptomes positius. L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) apunta a una estabilització i fins i tot una lleugera millora de l’economia espanyola en l’últim trimestre de l’any. El creixement continua sent dèbil, però hi ha senyals que apunten a un fre de la desacceleració. El Banc d’Espanya actualitzarà dilluns les seves previsions econòmiques.

LES CLAUS

1. Quan va començar la desacceleració a la zona euro?

El 2018 és l’any que marca l’inici d’un creixement més dèbil. Si el PIB de l’eurozona havia augmentat un 2,4% el 2017, l’any següent va tancar amb un 1,8%. La previsió per a aquest any a punt d’acabar se situa a l’entorn de l’1,9%, mentre que el 2020 caurà fins a l’1,5%, segons les previsions de la Comissió Europea. En resum: un creixement dèbil de l’euro que, segons les actuals projeccions, serà encara més baix l’any que ve.

2. Es podria donar la volta a les previsions per al 2020?

Segons es desprèn de les paraules d’ahir del vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, sí. El BCE creu que la desacceleració “ha tocat fons” i l’economia de la zona euro començarà a remuntar a mitjans de l’any que ve. Caldrà esperar a veure si altres organismes revisen a l’alça les previsions.

3. Per què aquest canvi?

El BCE apunta a dos factors clau: la victòria de Boris Johnson a les eleccions del Regne Unit, que assegura un Brexit amb acord, i la fi de l’enfrontament comercial entre la Xina i els EUA. Les dues qüestions, els principals riscos externs que amenaçaven l’euro, semblen encarrilades. Washington i Pequín estan a punt de signar un nou acord comercial, mentre que el Regne Unit acabarà de pactar i perfilar amb la Unió Europea els termes del divorci.

4. A Espanya també millorarà la situació?

El BCE només va parlar ahir del conjunt de la zona euro, però el més probable és que l’economia espanyola també se’n beneficiï, sobretot tenint en compte que el creixement del seu PIB se situa per sobre del de la zona euro. Alemanya també ha anunciat que veu signes d’estabilització i millora de la seva economia.

stats