Economia 30/07/2014

La farmacèutica Almirall ven per 1.562 milions a AstraZeneca el seu negoci respiratori

La companyia catalana traspassa al grup britànic els drets de desenvolupament i comercialització de fàrmacs per malalties pulmonars

Efe
2 min
La seu d’Almirall a l’avinguda General Mitre de Barcelona. El laboratori català va comprar Aqua a finals de l’any passat.

BarcelonaLa farmacèutica Almirall ha arribat a un acord amb la britànica AstraZeneca per transferir-li els drets del seu negoci respiratori per un import que pot arribar als 2.095 milions de dòlars (uns 1.562 milions d'euros).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha informat avui la companyia catalana, el valor inicial de l'operació se situa en 875 milions de dòlars (uns 652 milions d'euros) pagats al tancament de l'acord, però a aquest import s'han de sumar pagaments futurs que poden arribar a 1.220 milions de dòlars (uns 910 milions d'euros) vinculats a objectius en àrees com el desenvolupament, llançament de nous productes i vendes.

Al tancament de la transacció, AstraZeneca serà propietària dels drets de desenvolupament i comercialització del negoci respiratori actual d'Almirall, incloent-hi drets per ingressos procedents d'aliances amb tercers, així com els projectes d'investigació de noves teràpies.

Aquesta franquícia inclou fàrmacs com el Eklira (aclidini), el medicament estrella contra la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) d'Almirall, que també transferirà a AstraZeneca la seva subsidiària Almirall Sofotec, centrada en el desenvolupament de nous inhaladors.

En el marc d'aquest acord, la companyia controlada pels germans Gallardo anticipa que "un nombre significatiu" de treballadors dedicats al negoci respiratori, incloent els treballadors de Sofotec, passaran a formar part de la plantilla d'AstraZeneca.

Almirall, que ahir a la nit va presentar els seus resultats del primer semestre de l'any, en què ha guanyat 19,1 milions d'euros, un 8,5 % més que en el mateix període de l'any passat, assegura que aquesta operació reforça la seva posició financera i li reportarà "resultats positius immediats".

El president d'Almirall, Jorge Gallardo, ha destacat en un comunicat que aquesta transacció permetrà a l'empresa "equilibrar millor els costos, riscos i retorns de la franquícia respiratòria", a l'hora que retindrà "importants drets econòmics en el seu èxit futur".

"Tot això constitueix una base molt sòlida per moure'ns de manera més agressiva cap a l'àrea d'especialitats i particularment per convertir-nos en una companyia global en dermatologia", ha afegit Gallardo, que ha remarcat que l'R+D seguirà sent "un element clau de negoci" a Almirall.

Per al conseller delegat d'AstraZeneca, Pascal Soriot, aquest acord amb la farmacèutica espanyola "aporta valor estratègic i a llarg termini" a la franquícia respiratòria d'AztraZeneca, una de les seves plataformes de creixement clau.

"Ens beneficiarem a curt termini del creixement en els ingressos que anticipem que tindrà ràpidament resultats positius sobre beneficis", ha afirmat Soriot, que ha recordat que la MPOC afecta a centenars de milions de persones a to el món.

El directiu d'AstraZeneca ha assegurat també que està "desitjant donar la benvinguda" als empleats d'Almirall que s'uneixin a la seva companyia.

Almirall i AstraZeneca estimen que l'operació, que està subjecta a les corresponents autoritzacions prèvies en matèria de competència i antimonopoli, es completarà abans de finals d'aquest mateix any.

stats