El Govern no descarta una "batalla legal" contra l'Estat pel finançament, i avança que no pagarà l'educació en castellà

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, qualifica a TV3 la decisió de l'Estat d'imposar a Catalunya el pagament de l'escolarització en castellà en centres privats d'"alcaldada estrambòtica, molt provocadora i molt conflictiva"

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha afirmat aquest divendres que el Govern està disposat a prendre mesures legals contra l'Estat per defensar la necessitat d'un nou model de finançament autonòmic, i també s'ha mostrat bel·ligerant contra la decisió estatal que Catalunya pagui l'educació en escoles privades a alumnes que no tinguin opció d'educar-se en castellà en centres públics: "Nosaltres no pagarem res, protestarem. Si volen guerra [sobre l'educació], la tindran", ha assegurat Mas-Colell en una entrevista a 'Els matins de TV3'.

El conseller ha argumentat que la llei fixa que hi havia d'haver un nou model de finançament a partir del 2014, tot i que el govern espanyol esgrimeix que no és obligatori: "Ho explorarem, i si ha de derivar cap a una batalla legal no l'evitarem".

Respecte a l'anunci d'aquest dijous del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'augmentar un 4,8% la bestreta a les autonomies respecte de l'any passat –un increment de 3.903 milions d'euros per al conjunt de les autonomies–, Mas-Colell ha dit que espera que es tracti d'una xifra "neta" i no de "fum". Tanmateix, el conseller ha assegurat que veu aquestes xifres "clarament insuficients" per cobrir les necessitats dels serveis bàsics, que són gestionats per les autonomies i estan extremament en tensió: "Espero que aguanti, però s'està jugant amb foc".

Més recursos per a les autonomies

Mas-Colell ha defensat que fa falta que arribin més diners de l'Estat a les autonomies, "fer una gran recontratació i redistribuir els fons d'impostos entre el govern espanyol i les comunitats autònomes", en un context de previsió que en els pròxims anys aflorin diners per a la baixada dels interessos, per a la reducció de l'atur i per a l'augment del compliment fiscal.

"Catalunya ha de retenir una fracció més gran dels impostos que paguem. N'hi ha per a tot, per tenir més diners per a Catalunya i per fer una contribució molt generosa a la solidaritat amb la resta de l'Estat", ha incidit.

"No posarem en perill el finançament dels serveis públics, que es fa amb diners dels catalans que ens arriben a través del govern espanyol", ha afegit.

Amb tot, després del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d'aquest dijous en el qual el govern espanyol ha mantingut el límit de dèficit autonòmic en l'1% aquest any, ha explicat la rebaixa d'impostos de la reforma fiscal i ha descartat un nou sistema de finançament, Mas-Colell s'ha mostrat, per ara, pessimista respecte a la possibilitat de tenir més ingressos el 2015: "Les notícies d'ahir no són bones, de moment els diners no els tenim".

Sobre el conflicte amb l'executiu central per l'educació en castellà a Catalunya, ha qualificat la decisió d'imposar a Catalunya el pagament de centres privats d'"alcaldada estrambòtica, molt provocadora i molt conflictiva".

Més continguts de