Laboral

Fixos discontinus, la nova vida dels antics temporals

Aquesta modalitat de contracte s'ha multiplicat per 12 respecte a l'any passat fins a l'agost

3 min
Una cambrera a Plaça Reial de Barcelona

BarcelonaEl Luis va entrar a l'empresa de transport on treballa amb un contracte temporal. Però quan el febrer passat es va aprovar la nova reforma laboral, que posava límits a l'ús generalitzat d'aquesta modalitat, la companyia li va oferir passar a ser fix discontinu. "És un negoci molt cíclic que té moments de molt poca activitat", explica a l'ARA. El balanç que fa d'aquestes noves condicions és que compta amb dos mesos sense feina –en els quals cobra de l'atur– i que els diners de menys que guanya en aquests períodes els compensa amb més temps per marxar de vacances i estudiar. Això no obstant, reconeix que la situació no és tan fàcil per a alguns dels seus companys, més grans que ell i amb fills, que preferirien l'estabilitat d'un contracte fix a jornada completa. "Jo venia d'altres feines en què no tenia ni dues setmanes de vacances. Ser fix discontinu també té els seus avantatges, almenys tens garantida la plaça i t'han d'acomiadar amb millors condicions que quan era temporal", defensa el Luis. L'empresa, de fet, li ha promès que el farà indefinit a temps complet en "quatre o cinc anys".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nombre de contractes fixos discontinus ha viscut una explosió des que la reforma laboral els va començar a impulsar a principis d'any. Entre el gener i l'agost, se'n van signar gairebé 1,4 milions, una xifra que multiplica per 12 els 113.682 que s'havien signat en el mateix període del 2021, segons les dades del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) recollides per l'agència Efe. Només durant el mes d'agost es van crear 170.047 contractes en aquesta modalitat, molt per sobre dels 16.717 que es van registrar al tancament de l'any passat i dels 14.969 de l'agost del 2021. Dels 12,5 milions de contractes que es van signar en els primers vuit mesos de l'any, 4,5 milions van ser indefinits i prop de 8 milions van ser temporals. És a dir, més d'un terç dels nous contractes van ser fixos. Fins a l'entrada en vigor de la reforma laboral, només un de cada deu contractes eren indefinits.

Cal recordar, però, que encara que la modalitat dels fixos discontinus ha guanyat adeptes entre les empreses davant dels últims canvis legislatius, encara són una opció minoritària en comparació amb altres tipologies. Del total de contractes, 7,3 milions van ser a temps complet, 3,7 milions a temps parcial i 1,4 fixos discontinus. La majoria d'aquests nous indefinits eren fins ara contractes per circumstàncies de la producció o per obra i servei, que s'han hagut de convertir un cop esgotat el període de gràcia concedit per l'executiu espanyol.

El perfil d'aquest contracte

El retrat robot dels fixos discontinus que s'han signat aquest 2022 a l'Estat és el d'un home de 20 a 24 anys i que compta amb un nivell d'estudis almenys fins a la secundària. Precisament, un dels sectors de l'economia que ha admès haver fet ús d'aquesta modalitat de contractes d'ençà de l'aprovació de la nova reforma laboral és l'hostaleria. Els empresaris addueixen que negocis com els restaurants o els hotels requereixen més treballadors en els mesos de la temporada alta i que la seva estructura de costos no els permet mantenir-los en plantilla durant tot l'any. Enguany també s'han contractat més empleats joves, que, en alguns casos, aprofiten que la modalitat de fix discontinu els facilita continuar cursant els estudis quan no treballen i recuperar el lloc de treball quan els tornen a cridar.

L'objectiu del govern espanyol és "seguir amb aquest viatge saludable cap a l'estabilitat en l'ocupació", segons va insistir el secretari d'estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, durant l'última valoració de les dades de l'atur i la contractació. Aquesta conversió de contractes temporals en indefinits, però, també passa per la Inspecció de Treball i el control sobre les empreses per evitar que es faci un ús irregular de les diferents tipologies. Els sindicats ja han advertit que moltes empreses han substituït la temporalitat per parcialitat, fet que pot conduir a la situació que avançava el testimoni del Luis: empleats que accepten contractes com a fix discontinu perquè no troben una altra alternativa al mercat de treball, però que preferirien treballar a temps complet sense estar uns mesos aturats.

stats