Economia 03/07/2012

La reforma d'horaris enterra el model flexible del PSOE

La reforma d'horaris comercials que aprovarà abans de finals d'any el govern espanyol acaba amb el model flexible ideat pel PSOE i aposta amb força per la liberalització absoluta que promou Madrid.

Joan Faus
2 min
La reforma d'horaris enterra el model flexible del PSOE

MADRID.La reforma comercial que prepara el govern espanyol suposa una clara ruptura amb el model més flexible ideat per l'anterior executiu socialista i una aproximació decidida al sistema ultraliberal de la Comunitat de Madrid, que aspira a eliminar qualsevol limitació d'horaris i dies festius. És a dir, el govern del PP s'allunya de la via més proteccionista catalana i s'acosta amb força al liberalisme madrileny.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta, de fet, d'un retorn al passat. El PP recupera part del model que hi havia abans de la reforma que va impulsar el 2004 el llavors ministre socialista José Montilla. Torna a ampliar fins a 90 les hores setmanals d'obertura respecte a les 72 hores mínimes actuals, i acaba amb el mínim de vuit diumenges i festius en els quals poden obrir els comerços. A partir d'ara seran 10 dies. Inferiors, però, als 12 fixats per José María Aznar.

La clau de la futura reforma és l'obligatorietat: totes les comunitats autònomes, tant si volen com si no, hauran de permetre obrir 10 festius. La reforma de Montilla ja fixava un mínim de 12 dies però alhora donava via lliure a les autonomies a reduir-ho fins a vuit dies segons les seves necessitats comercials. Aquest és el camí que va escollir Catalunya, igual que la majoria de comunitats. Les úniques excepcions són les Canàries i el País Valencià, amb 9; Múrcia, amb 10, i Madrid, que ha liberalitzat del tot els horaris. També hi havia llibertat en les 90 hores d'obertura entre dilluns i dissabte. Actualment el País Valencià, les Canàries i la Rioja ja permeten obrir 15 hores al dia, mentre que a Madrid no hi ha límits.

La secretaria de Comerç subratlla que amb la reforma Espanya s'acosta a altres països europeus. Itàlia, Portugal, Irlanda, Luxemburg i Finlàndia tenen liberalitzades les obertures en festius, i Bèlgica i Holanda disposen de 15 i 12 diumenges d'obertura, respectivament.

S'acaba l'anar per lliure

La filosofia d'acabar amb les excepcions també està al darrere de l'eliminació de la facultat que tenien les autonomies de reduir de 300 a 150 metres quadrats el màxim de superfície que ha de tenir un establiment per poder obrir qualsevol dia de l'any. Una restricció que apliquen Catalunya, el País Valencià, Múrcia, Astúries, Galícia i el País Basc.

No tot serà eliminar excepcions. La reforma també obligarà 11 ciutats, com Barcelona, a establir una zona de gran afluència turística que tingui llibertat absoluta d'horaris i festius. El govern espanyol vol acabar amb una estranya situació: uns 400 municipis (100 a Catalunya) ja ho permeten, però algunes de les ciutats més visitades per turistes no.

stats