Economia 10/09/2021

Foment prepara un gran acte per reivindicar "la Catalunya del sí" després del fiasco del Prat

El govern espanyol diu que no va fer xantatge per l’ampliació i Aena preveu bitllets més cars

2 min
Imatge de l'acte organitzat per Foment l'octubre del 2019 per demanar la fi dels aldarulls posteriors a la condemna als presos polítics.

El serial de l’ampliació del Prat va començar amb un gran acte impulsat per Foment del Treball a Esade i sembla que es tancarà –com a mínim en la seva primera temporada– amb un nou esdeveniment dels empresaris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA, la patronal de la gran empresa catalana prepara un acte que vol reivindicar "la Catalunya del sí", expressió amb què aquestes últimes setmanes uns quants sectors econòmics han carregat contra la negativa de tirar endavant el projecte del Prat, al qual anava associada una inversió de 1.700 milions d’euros. 

Fonts coneixedores de l’esdeveniment que prepara l’organització empresarial presidida per Josep Sánchez Llibre expliquen que Foment farà una crida a empresaris, directius i líders d’organitzacions patronals i sectorials, precisament els entorns en què més suport havia trobat el projecte d’ampliació del Prat que impulsava Aena.

La primera data que es va plantejar per a l’acte era el 21 de setembre i posteriorment s’ha plantejat sense èxit una altra data; ara mateix encara no té un dia fixat al calendari. Malgrat que la cancel·lació del projecte d’ampliació del Prat ha refermat la intenció de Foment de celebrar l’acte, la veritat és que ja estava previst abans del fiasco aeroportuari. I, de fet, la destinatària última de l’acte era Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, després de la negativa de l'Ajuntament a tirar endavant el projecte de l’Hermitage. 

L’expressió "la Catalunya del sí" es vol contraposar amb els discursos pròxims a les tesis partidàries del decreixement econòmic i als sectors ecologistes que es posicionen sovint en contra de determinats projectes. Aquesta mateixa setmana, i des de posicionaments polítics allunyats dels de Foment del Treball, l’expresident de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, feia un fil a Twitter on reivindicava aquesta “Catalunya del sí”. 

Amb la presidència de Sánchez Llibre, Foment s’ha habituat a encapçalar grans actes que serveixen a empreses i patronals per fixar la seva postura en temes polítics i econòmics. En són exemples, a part del ja esmentat d’aquest any a favor de l’ampliació del Prat, l’acte del març del 2021 contra els aldarulls posteriors a l’empresonament del músic Pablo Hasél; el de l’octubre del 2020 per reclamar més inversió en infraestructures; i el de l’octubre del 2019 per demanar la fi dels disturbis posteriors a la publicació de la sentència dels presos polítics. Tots aquests actes van tenir un gran seguiment i repercussió.

Bitllets d’avió més cars

La frustrada ampliació del Prat ha deixat aquest divendres nous missatges polítics. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha afirmat que no comparteix les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, en què qualificava la mesura del govern espanyol de “xantatge”. 

I el president d’Aena, Maurici Lucena, ha apuntat que “amb una probabilitat molt alta, a mesura que l’aeroport se saturi, de manera gradual els preus dels bitllets d’avió a l’aeroport de Barcelona pujaran”.

stats