Economia 19/07/2018

Els guanys de la guardiola de les pensions es desplomen

El fons de reserva només genera 173 M€ d'interessos el 2017 el nivell més baix des del 2002

Júlia Manresa
3 min
L’Estat ha hagut de demanar un crèdit per poder pagar les pensions.

MadridSi s’han aconseguit pagar les pensions i les seves corresponents pagues extra durant els anys de la Gran Crisi ha estat perquè hi havia un coixí engreixat durant els anys de bonança, la coneguda com a guardiola de les pensions. Des del 2012, s’han extret més de 74.000 milions d’euros d’aquest fons de reserva de la Seguretat Social, una xifra que s’havia engreixat gràcies a que els diners s’invertien per obtenir-ne interessos. De fet, els 74.000 milions que s’han usat són més dels que hi ha hagut mai al fons, i això és gràcies a la rendibilitat que han donat els diners que hi havia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des del 2008 i fins l’any passat, aquests interessos havien superat sempre els 2.000 milions anuals. Però el 2017 els guanys es van desplomar fins als 173 milions, la xifra més baixa des del 2002, quan la guardiola de les pensions era de recent creació i tot just començava a omplir-se. Com s’explica la caiguda? Doncs a part de la davallada general dels tipus d’interès, que disminueixen els rendiments de la majoria d’actius financers, perquè els mateixos ingressos de la guardiola es troben en mínims. Després de treure els esmentats 74.000 milions des del 2012, al fons només hi queden 8.095 milions, com recull l’informe del fons de reserva que va presentar ahir la ministra de Treball, Magdalena Valerio.

El fons de reserva havia arribat a donar més de 3.900 milions d’interessos en un sol any, que va ser el 2015. De fet, quants més guanys va donar el fons va ser justament durant els anys en què l’economia espanyola anava pitjor. En part, això va ser així perquè és quants més diners hi havia al fons, però també perquè es van invertir gairebé tots els diners en deute espanyol en un moment en què la prima de risc estava disparada i, per tant, el deute espanyol oferia molts interessos.

La guardiola de les pensions es va crear en previsió de l’augment de la població jubilada, i es va anar omplint amb els ingressos sobrants que provenien de les cotitzacions socials, també en un període anterior a la crisi, en què Espanya va rebre molta immigració, l’atur era baix per als estàndards espanyols i, per tant, hi havia prou diners com per anar omplint la guardiola.

Però amb la crisi i la destrucció de molts llocs de treball, les cotitzacions van deixar de ser suficients per pagar les pensions d’una població també cada cop més envellida, i es va haver de recórrer als fons de reserva malgrat haver-hi una llei que impedia treure’n més del 3%. És així com s’ha arribat a la situació actual, i s’ha passat dels 66.815 milions d’euros de màxim el 2011 als poc més de 8.000 d’ara.

Ara, els diners del fons són insuficients per eixugar el forat de les pensions, de més de 18.000 milions anuals, i que són actualment la principal font de dèficit que té Espanya.

Tant des de l’oposició com ara des del govern, el PSOE ha sigut molt crític amb la política del PP de fer servir els diners del fons de reserva per pagar les pensions durant la crisi. En la seva última compareixença al Congrés de Diputats, la ministra de Treball va retreure a l’antic executiu que fes servir fins a 93.000 milions extres per tapar el forat de la Seguretat Social. D’aquests, més de 74.000 venien de la popularment anomenada guardiola de les pensions, i la resta majoritàriament als crèdits que s’han demanat quan s’estava esgotant la guardiola.

Tot i això, ahir la mateixa ministra va admetre que no descarta fer servir els pocs diners que hi queden. Malgrat insistir que prefereix no tocar-la, va reconèixer que no és possible tapar el forat de més de 18.000 milions que té a dia d’avui el sistema de la Seguretat Social només amb els impostos que ha proposat el PSOE, com el de les tecnològiques i el de la banca. “M’encantaria no haver de tocar el fons de reserva, però vull ser prudent. Veurem com va evolucionant la recaptació de quotes d’aquí a final d’any”,va defensar. I va afegir: “Si hem de treure alguna cosa del fons de reserva ho haurem de fer, perquè els pensionistes tenen dret a cobrar les pagues extraordinàries”.

Cal recordar que per pagar les pagues extres dels pensionistes s’han habilitat uns crèdits a la Seguretat Social que s’eleven a 13.000 milions d’euros aquest any. D’aquests diners, encara en queden uns 6.000 milions, una xifra no suficient per pagar unes pagues extres que sumen més de 9.000 milions.

stats