FINANCES
Economia 04/04/2016

Un fons immobiliari atrapa en un ‘corralito’ 3.000 inversors

CatalunyaCaixa liquida un vehicle d’inversió que va captar 95 M€

X.g.
2 min
El BBVA va anunciar divendres l’inici del procés de fusió amb CatalunyaCaixa, que conservarà la seu.

BarcelonaUn carreró sense sortida. En això s’ha convertit el fons d’inversió immobiliària CX Propietat F-II de CatalunyaCaixa per als seus partícips. El fons, tal com s’indica al fullet presentat en el seu dia davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), es va comercialitzar com un producte d’inversió de risc “mitjà-baix”. Després va venir l’esclat de la bombolla immobiliària i la crisi financera, i els més de 3.000 inversors que hi havien dipositat els seus estalvis s’hi van quedar atrapats, segons expliquen fonts judicials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si el fons hagués continuat el seu camí normal, els inversors podrien sortir-ne, potser amb pèrdues. El problema és que l’entitat va decidir sotmetre aquest vehicle d’inversió al tràmit de dissolució. Per tant, els estalviadors han d’esperar que el fons es liquidi per accedir als seus diners. El problema és la durada de la liquidació, perquè s’han de vendre els habitatges que són propietat del fons per fer-ne la liquidació i, a més, alguns estan llogats amb contractes en vigor. Però fins i tot si s’aconseguís vendre tots els immobles, amb la caiguda que hi ha hagut en els preus, hi ha el dubte sobre si es podrien recuperar els 95,6 milions d’euros de patrimoni d’aquest fons per tornar als clients la totalitat del que hi van posar.

No obstant, hi ha un client que ha aconseguit sortir-ne, gràcies a la sentència que ha dictat un jutjat de Granollers, que estableix que a aquest inversor se li va oferir el producte com si fos un dipòsit garantit, obviant els riscos d’un producte que va lligat a l’evolució del mercat immobiliari. A més, conclou que no es van complir les exigències de transparència i rigor que la normativa imposa a les entitats financeres a l’hora de vendre productes d’inversió a clients minoristes i sense experiència en les inversions de risc. La sentència diu que CatalunyaCaixa va incórrer en una “falta absoluta d’informació i claredat [...] i es va donar fins i tot la falsa impressió de ser un producte garantit per la pròpia entitat quan no es deia res de la resta de riscos existents”.

El jutge destaca que aquest inversor era “un empleat de la metal·lúrgia sense especials coneixements financers” que va decidir invertir la indemnització que va rebre pel seu acomiadament. A aquest client se li va vendre el fons immobiliari, on va invertir 15.700 euros, i també deute subordinat. El jutge declara nuls tots dos contractes i condemna l’entitat, ara en mans del BBVA, a tornar-li 21.000 euros més els interessos legals des del moment de la compra del deute subordinat, i els 15.700 euros i els interessos legals des del moment de la compra pel fons immobiliari. L’estalviador haurà de tornar a l’entitat els interessos que va cobrar del deute subordinat.

‘Corralito’

El jutge diu a la sentència que el fons d’inversió immobiliària s’ha convertit en un autèntic corralito perquè l’entitat va decidir dissoldre’l el setembre del 2015 “de manera que en l’actualitat els partícips no hi poden fer noves aportacions, ni recuperar el seu capital”. “És més -indica el magistrat-, previsiblement els afectats no podran recuperar els estalvis, o part dels diners invertits, fins que conclogui el procés de liquidació ordenada de tot el patrimoni immobiliari del fons, cosa que significa que pot ser un procés llarg”.

stats