CIMERA EUROPEA
Economia 25/03/2011

La UE convenç Alemanya i finalment crearà el fons de rescat permanent per a països en crisi

El nou fons estarà dotat amb 700.000 milions, prou diners com per salvar un país gran. Dilluns s'havia arribat a un acord, però dimecres Angela Merkel es va fer enrere davant les crítiques rebudes al seu país. Finalment el fons es crearà amb l'assignació de diners prevista, però s'ha canviat el repartiment per no perjudicar la cancellera electoralment.

àlex Font Manté
2 min
La cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès Nicolas Sarkozy

Enviat especial / Brussel·lesLa Unió Europea finalment crearà el fons de rescat permanent per rescatar països que facin fallida, com ha estat el cas de Grècia o Irlanda durant l'últim any. El Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEE) —que és com es diu el fons de rescat— naixerà l'estiu de 2013 i substituirà l'actual fons provisional, que caduca precisament el 2013 i que no té prou capacitat per salvar països grans. Si, eventualment, un país com Espanya o Itàlia necessités un rescat, el fons provisional no tindria prou diners per salvar-lo. El nou mecanisme solucionarà aquest problema gràcies a una dotació total de 700.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La creació del MEE ja s'havia acordat dilluns passat, i s'havia de ratificar a la cimera que s'està celebrant entre dijous i divendres a Brussel·les. Però dimecres a última hora es va filtrar que la creació del fons s'ajornava fins a l'estiu. Angela Merkel ha estat criticada a Alemanya, país que farà la principal aportació al MEE. Els contribuents alemanys protesten perquè s'utilitzin diners públics per rescatar països que no han fet reformes. "Volem ajudar, però tothom ha de netejar abans casa seva", havia dit dijous al matí el ministre alemany d'Afers Exteriors. L'any del naixement del MEE, 2013, també és any electoral a Alemanya.

Segons han reconegut membres de la Comissió Europea, Alemanya ha exigit durant la cimera reduir l'aportació. Finalment s'ha decidit que els països comencin fent una aportació de 16.000 milions d'euros el 2013 (quantitat inferior a la prevista inicialment) i que, durant els cinc anys posteriors, vagin incrementant les aportacions progressivament perquè l'any 2017 el fons de rescat permanent compti amb la partida de diners prevista des del principi: 700.000 milions d'euros.

Al mateix temps, segons han explicat aquests membres de la CE, els països s'han compromès a fer una aportació extra en el "cas improbable" que algun gran país faci fallida i el MEE encara no tingui un calaix prou gran com per rescatar-lo.

"Hem tingut un debat difícil amb Alemanya", ha explicat aquest matí Jean-Claude Juncker, president de l'Eurogrup. "Alemanya creia que, després de l'acord de dilluns passat, li pertocava pagar massa diners".

En una roda de premsa durant la matinada de dijous a divendres, el president de la CE, José Manuel Durão Barroso, ha assegurat que durant la cimera no s'ha parlat del possible rescat de Portugal, país en què el primer ministre s'ha vist obligat a dimitir perquè no ha pogut aprovar un pla d'austeritat. El país lusità convocarà ara eleccions i, segons ha dit Barroso, "sigui quin sigui el nou govern, els objectius [de reducció del dèficit] es compliran".

stats