Tecnologia
Economia 07/06/2022

El fons Seaya estudia la seva sortida de Wallbox

La firma de Beatriz González va entrar a l'empresa catalana de carregadors elèctrics el 2019

2 min
Imatge d'arxiu de l'empresa Wallbox

BarcelonaL'imparable creixement de Wallbox en els darrers temps pot propiciar moviments en el seu accionariat. Segons ha pogut saber l'ARA de diferents fonts del sector, Seaya Ventures, un dels accionistes institucionals de la companyia catalana de carregadors elèctrics, està buscant sortir de l'empresa per rendibilitzar la seva inversió.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fons Seaya, dirigit per Beatriz González –filla de l'expresident del BBVA Francisco González–, va invertir a Wallbox el desembre del 2019, abans de la crisi de la pandèmia i de la sortida a borsa de l'unicorn català. L'empresa fundada per Enric Asunción i Eduard Castañeda va començar a cotitzar a la Borsa de Nova York l'octubre del 2021, on en aquell moment la companyia es va valorar en 1.200 milions. Contactat per aquest diari, un portaveu de Seaya va rebutjar fer comentaris sobre aquesta operació. Des de Wallbox, al seu torn, explicaven que no entren a valorar aquests moviments, però sí que apunten que Seaya "dona suport al 100% al pla de negoci" i recorden que González és membre del consell d'administració de l'empresa catalana des de fa uns mesos. 

Wallbox va debutar a Wall Street a més de 8 dòlars l'acció, però durant mesos el preu dels títols ha oscil·lat entre els 12 i els 18 dòlars. Això va permetre a finals de març el desbloqueig de les accions previst en el moment de sortir als mercats i va comportar importants guanys per als accionistes. No obstant, en els darrers mesos l'acció ha caigut i ara està per sota dels deu dòlars. "Això respon a la voluntat que tenen alguns fons de sortir de l'accionariat, fet que pressiona els preus cap avall", explica una veu del sector. "Els institucionals hi han trobat una rendibilitat molt elevada, però ara volen apostar per altres projectes", afegeix aquesta font.

Quarta fàbrica a la tardor

El fabricant de carregadors va disparar les vendes el 2021, però alhora va multiplicar les pèrdues. Segons els comptes presentats al regulador de la borsa nord-americana, la companyia va elevar els ingressos un 264%, fins a 78,5 milions d'euros, però va disparar les pèrdues fins a 62,8 milions d'euros, un 423% més que l'any anterior. A l'abril, Wallbox va obrir una nova fàbrica a la Zona Franca, la tercera després de la inicial a Sant Andreu de la Barca i una altra a la Xina. A la tardor espera inaugurar-ne una quarta a Arlington (Texas).

stats