La francesa Virtuo aterra a Barcelona per llogar cotxes sense competir amb el 'car sharing'

L'empresa fa una proposta totalment digital enfront del sector tradicional

La 'start-up' francesa de lloguer de cotxes online Virtuo ha aterrat a Barcelona per obrir-se mercat a l'Estat. De moment, la companyia, establerta en 14 ciutats com París, Londres i Brussel·les, comptarà amb 100 vehicles a la capital catalana i preveu arribar a Madrid a finals d'any.

Virtuo ofereix trajectes a partir d'un dia amb els quals volen "revolucionar" el sector tradicional del lloguer de viatges llargs que "no ha canviat" en els últims anys i allunyar-se la saturada oferta de trajectes curts urbans dominades per empreses de 'car sharing' com Uber o Cabify, ha explicat el director general de Virtuo a Espanya, Mauricio Sabater.

Vendre quilòmetres en lloc de cotxes

Sabater i el fundador i conseller delegat de la companyia, Karim Kaddoura, han precisat que es proposen que el 70% dels seus clients a Barcelona siguin residents locals i el 30% restant turistes o usuaris de l'aplicació d'altres països, com passa a París, encara que han evitat marcar-se un objectiu anual de clients per a la capital catalana.

La companyia francesa ha triat Barcelona per al seu desembarcament a Barcelona pel seu potencial turístic o pel potencial que creu que ofereix el mercat de lloguer de cotxes, entre altres raons. "El 60% dels barcelonins no tenen cotxe, i del 40% que sí que en tenen, amb prou feines el fan servir un 4% del temps, malgrat que un vehicle té una despesa anual d'uns 4.000 euros de mitjana", ha explicat Sabater, per subratllar les possibilitats del mercat de lloguer de vehicles.

L'empresa fundada el 2015 proposa eliminar la burocràcia, cues i esperes a través d'una gestió 100% digital. Per registrar-se a l'aplicació, l’usuari s’ha de fer una foto del carnet de conduir i un autoretrat, dades que són validades en menys de 2 hores. Després l'empresa facilita una clau digital que funciona a través de Bluetooth i que obrirà el vehicle.

La companyia assegura que ofereix uns preus "assequibles" si es té en compte que lloga vehicles 'premunim' –Mercedes Classe A i GLA– amb assegurances a tot risc. El lloguer d'un sol dia pot rondar els 59 euros, una xifra que es va abaratint gradualment si es contracten períodes més llargs. A partir de deu jornades, el preu per dia és de 32 euros.

El servei a la capital catalana està operatiu des del 4 de juny i els vehicles estaran disponibles a l'aeroport del Prat, l'estació de Sants i els aparcaments Saba dels Jardinets de Gràcia, plaça Catalunya i Francesc Macià.

Els responsables de Virtuo defensen que poden tenir més èxit que altres empreses que han fet al salt al sector de lloguer de cotxes, com Avancar, que va tancar fa uns mesos, perquè no se centren en arrendament per minuts hores i, per tant, no competeix amb taxis i empreses com Uber i Cabify.

Des de la seva creació, Virtuo ha aconseguit 30 milions d'euros en diferents rondes de finançament que li han permès tirar endavant. "El lloguer tradicional no ha canviat gens en els últims anys, segueix igual, has de fer cues als aeroports, a l'estació, donar les dades... Nosaltres ens saltem tot això gràcies a la tecnologia", apunta Sabater.