Publicitat
Publicitat

FINANCES PÚBLIQUES

El frau fiscal quadruplica el cost del rescat bancari

L’Estat dedica pocs recursos a fer aflorar el diner negre, equivalent al 22,5% del PIB, molt per sobre del 18,9% de mitjana a la UE-15

Per combatre la crisi tothom coincideix que cal reduir el dèficit i generar creixement econòmic. Dos objectius que els governs dels estats amb més dificultats tenen problemes per fer compatibles. Hi ha, però, un tercer vèrtex que podria ajudar a assolir l’encaix: millorar la capacitat de rendibilitzar els recursos existents o, el que és el mateix, recaptar amb més eficiència els impostos que preveu la fiscalitat de cada país.

I no és una qüestió menor ni tangencial. De fet, els quatre primers llocs del rànquing de països fraudulents de la UE-15 els ocupen Grècia, Itàlia, Portugal i Espanya, precisament els estats que –juntament amb Irlanda– es troben a l’ull de l’huracà europeu.

En el cas espanyol, el frau suposa deixar de recaptar l’equivalent a entre el 22,5% i el 24% del PIB, aproximadament uns 245.000 milions anuals. Una quantitat equivalent a quatre cops el rescat bancari o a nou vegades la retallada de Rajoy en els pressupostos del 2012.

Podeu llegir la informació sencera a l' ARA Premium.

2018 anàlisi

Més continguts de