Economia 17/07/2018

Més de 530 empreses han marxat fora de Catalunya aquest segon trimestre

La fuga es desaccelera però continua sent la comunitat que registra un saldo negatiu més alt

Albert Cadanet
2 min
L'adéu al domicili social no implica que es moguin les oficines centrals. A la imatge, seu de CaixaBank a Barcelona.

BarcelonaEl trasllat de seus socials fora de Catalunya continua sent evident però s'alenteix després de l'1 d'octubre. Segons les dades publicades pel Col·legi de Registradors aquest dimarts, un total de 536 empreses van abandonar Catalunya durant el segon trimestre del 2018.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La dada contrasta amb les que es van registrar els dos últims trimestres anteriors, just després que es fes el referèndum de l'1-O. Segons el mateix Col·legi de Registradors, l'últim trimestre del 2017 es van efectuar 2.536 trasllats, mentre que durant el primer trimestre del 2018 la xifra va ser de 1.350. No obstant això, les dades d'aquest segon trimestre encara queden lluny dels valors previs a l'1 d'octubre. Segons un informe d'Axesor, en tot l'any 2016 es van traslladar 802 empreses fora de Catalunya, fet que equival, de mitjana, a 200 trasllats per trimestre.

Catalunya continua sent la comunitat que perd més empreses, superant Madrid (amb 339 trasllats) i Andalusia (139). Per contra, 114 companyies van decidir instal·lar la seu al territori, la meitat de les quals provenien de Madrid. D'aquesta manera, el saldo català es manté en xifres negatives: en total, Catalunya va perdre 384 empreses.

Pel que fa a les empreses que marxen de Catalunya, sis de cada deu decideixen instal·lar-se a Madrid (323 en total). El País Valencià i l'Aragó són les següents destinacions més freqüents per als grups que abandonen el territori català (amb 40 i 39 trasllats, respectivament).

Catalunya ha tingut 4.422 trasllats

Tal com va publicar l'ARA diumenge passat, un total de 3.886 empreses van traslladar la seu social des de l'1 d'octubre. Amb les últimes dades actualitzades, doncs, el nombre de fugues augmenta fins a 4.422. Si es tenen en compte també les empreses que han optat per inscriure's al Registre Mercantil català, el saldo al territori és de -3.617 companyies.

Per José García Montalvo, catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra, les dades del segon trimestre "demostren que el conflicte encara no ha acabat; hi ha empreses que poden pensar que estan millor fora de Catalunya". No obstant això, Montalvo apunta que, almenys a curt termini, el trasllat de seus socials "no té cap importància". Una bona prova d'això és que "a nivell industrial, Catalunya creix amb molta força", apunta el catedràtic.

Malgrat tot, si el degoteig d'empreses que marxen del territori es segueix allargant, Montalvo apunta que això podria tenir alguns efectes a mitjà termini. "Podria ser que part de la futura innovació empresarial es concentri prop de les seus socials", indica el catedràtic. A banda, Montalvo veu "difícil" que algunes de les empreses quan han marxat decideixin tornar.

stats