Economia 27/11/2015

Un petit poble gal·lès vol copiar les empreses i eludir els seus impostos a un paradís fiscal

Els comerciants de Crickhowell imitaran l'escletxa legal que fan servir les grans multinacionals per pagar menys en tributs

Efe
2 min
Crickhowell

LondresEls comerciants del petit poble gal·lès de Crickhowell han decidit rebel·lar-se i deixar de pagar els impostos al Regne Unit. Fa anys que estan ressentits amb les tàctiques comptables que apliquen algunes grans multinacionals, que deixen de pagar els impostos al Regne Unit i comencen a tributar a paradisos fiscals. Ara volen fer servir el seu mateix mètode: els petits comerços del poble s'han posat d'acord i han decidit aprofitar el mateix buit legal que fan servir empreses com Amazon, que l'any passat li va permetre pagar tan sols 16,7 milions d'euros al Regne Unit, malgrat haver-hi facturat prop de 7.470 milions, un truc que també va fer servir a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cansats del que consideren un greuge per als seus negocis, el grup de comerciants gal·lesos –entre els quals hi ha la cafeteria local, la llibreria, l'òptica i el forn de pa del poble– han advertit a la hisenda britànica que pagaran els impostos a un paradís fiscal. La propietària de l'empresa de salmó fumat del poble, Jo Carthew, va explicar a la BBC la seva estupefacció quan van descobrir que "el benefici que generen les persones que treballen a les cadenes de les ciutats britàniques no es declaren al Regne Unit".

Malgrat les mesures que han decidit prendre els comerciants, Carthew ha apuntat que no volen deixar de pagar impostos "ja que són necessaris per mantenir escoles i hospitals", sinó que volen aconseguir que es modifiqui la llei "per aconseguir un món més just". En aquest sentit, gran part dels empresaris del poble –de tan sols 2.000 habitants– han unit les seves forces per dissenyar un pla comptable que aprofiti els acords extraterritorials per declarar els seus beneficis en països amb legislacions tributàries més favorables.

La revolta dels comerciants gal·lesos arriba després de mesos de polèmica al Regne Unit per les pràctiques financeres de grans empreses com Facebook, que durant l'any 2014 va abonar tan sols 6.100 euros a les arques britàniques per impostos de societats, una xifra ridícula tenint en compte que un treballador mitjà del Regne Unit va haver de pagar 7.232 d'euros pel mateix concepte.

En aquest sentit, el ministre britànic d'economia, George Osborne, ja ha anunciat mesures per combatre aquestes pràctiques comptables i que van suposar una fuga de més de prop de 48.000 milions d'euros durant l'últim exercici. Davant aquest anunci, Carthew ha anunciat que ara per ara, tot és perfectament legal. De fet, la unió dels petits propietaris ha permès pagar les minutes de l'equip d'advocats que "ha tramat un pla molt intel·ligent", segons ha afirmat la propietària de la fumadora de salmó.

Tot i els gestos que està fent el govern britànic des de l'any passat per acabar amb aquestes pràctiques i promocionar el pagament d'una part equitativa dels impostos al Regne Unit, la portaveu dels comerciants gal·lesos ha volgut llançar un avís: "si no es compleix, la revolta podria estendre's a altres pobles de la zona".

stats