Empreses
Economia 07/12/2010

Gas Natural acorda comprar gas natural no convencional als EUA

La gasista signa un acord amb Cheniere Energy que reduirà la seva dependència del subministrament d'Algèria

Redacció
2 min
Buc de transport de gas de GNF

BarcelonaGas Natural Fenosa (GNF) entrarà en el sector del gas no convencional als EUA. Ha signat un acord, encara per ratificar, amb Cheniere, que li proporcionarà una reserva de subministrament a llarg termini d'entre 1.500 i 2.000 milions de metres cúbics anuals. "EUA ha revolucionat el sector amb el desenvolupament del gas no convencional. Amb aquest memoràndum d'entesa ens garantim la compra a llarg termini d'un subministrament que pot ascendir a 2 bcm -2.000 milions de metres cúbics anuals- en un dels primers intents de treure gas d'aquest país", ha explicat el conseller delegat de GNF, Rafael Villaseca, des de Nova York. Als preus actuals de mercat, aquest volum de gas representa uns 800 milions de dòlars.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entrada en funcionament de la nova planta de Cherniere Energy, d'on sortiria el gas no convencional, està prevista per al 2017. Aquesta planta permetrà tant liquar gas com regasificar-lo. GNF vol "garantir-se la presència en aquest mercat i una altra font de subministrament, perquè anirà directe al mercat europeu i per descomptat a Espanya, que està plena de plantes que poden rebre aquest gas", ha explicat el directiu. "Hem de preparar-nos -ha afegit- per a l'augment del consum de gas", ja que "si la Xina i l'Índia recuperen els seus ritmes de creixement, la demanda energètica creixerà a mig termini", i a la vegada "volem diversificar la nostra cartera de subministrament, on ara comptem amb deu o dotze països" i que en l'actualitat ronda els 35 bcm.

Per Villaseca, la flexibilitat dels nord-americans en temes de medi ambient ha permès revolucionar el sector del gas. "És veritat que algunes tecnologies que permeten fer gas natural no convencional -ha reconegut el directiu- consumeixen força aigua, encara que molta es recupera, però no hi ha dubte que s'ha descobert una altra manera d'obtenir gas al món i això donarà un joc important". L'extracció de gas de la pissarra o de plaques carboníferes -mètode que s'utilitzarà a la nova planta i que resulta polèmic per l'impacte que provoca a l'entorn- s'aconsegueix injectant aigua amb substàncies químiques a pressió per tal de trencar les roques.

stats