Publicitat
Publicitat

La gasolina va baixar el 3,4% a l'octubre i el gasoil el 3%, segons Competència

Tot i això els preus baixen menys que la cotització internacional i augmenta el marge dels distribuïdors

El preu de venda al públic mitjà de la gasolina 95 a península i les Balears va disminuir per quart mes consecutiu a l'octubre, un 3,4%, fins situar-se en 1,371 euros per litre, mentre que el preu mitjà del gasoil A va disminuir un 3% respecte al setembre, situant-se en 1,290 euros per litre, segons ha publicat aquest dimarts la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). No es produïen descensos de tal magnitud en els preus dels dos carburants des de novembre de 2012.

A l'octubre de 2014 la mitjana mensual de la cotització internacional de referència (en euro/litre) de la gasolina 95 va disminuir un 9,1%, mentre que en el cas del gasoil A el descens va ser del 6,9%. La depreciació de l'euro enfront del dòlar en el mateix període va ser de 1,8%.

És significatiu que els marges bruts de mitjana que obtenen els distribuïdors de gasolines van augmentar a l'octubre de 2014 respecte al setembre, situant-se en 17,9 cèntims de litre per a la gasolina 95 (+5,1%) i 17,3 cèntims de litre per el gasoil A (+3,4%). Aquesta evolució a l'alça sol produir-se en un entorn de baixada de preus. Així mateix, es registra una reducció del diferencial de preus entre gasolina 95 i gasoil A en 8 cèntims.

L'Estat va continuar en els llocs de preus abans d'impostos dels carburants més elevats de la Unió Europea, si bé baixa la seva posició en el rànquing de preus respecte al mes anterior. Així, en el cas de la gasolina 95 van ser 2,5 cèntims superiors, però els preus de venda al públic es van situar per sota dels de la zona euro (-17,8 cèntims) perquè la càrrega impositiva és inferior. En el cas del gasoil A, els preus abans d'impostos van ser 3,5 cèntims superiors, mentre que després d'impostos van resultar 6,1 cèntims per sota de la mitjana de la zona euro.

BP va continuar marcant els preus més baixos pel que fa als altres dos operadors principals en gasoil A. Per contra, en el cas de la gasolina 95, BP va marcar els preus més alts i Repsol, els més baixos.

Al setembre de 2014 la demanda de carburants d'automoció (gasolina 95 i gasoil A) es va situar per sobre (+5,4%) de la demanda del mateix mes de l'any 2013, si bé baixa un 0,6% respecte al setembre. La demanda global de productes petrolífers va augmentar al setembre de 2014 un 1,8%.

Més continguts de