Economia 16/02/2022

Giró confia que els fons europeus per a l’automoció s’activin aquest febrer

El conseller d’Economia reclama la cogestió de les comunitats amb el PERTE del vehicle elèctric

Pol Casaponsa Sarabia
2 min
El conseller d'Economia, Jaume Giró, a la planta de Seat a Martorell

MartorellLes ajudes europees per al vehicle elèctric estan a punt d’arribar. Així ho ha explicat el conseller d’Economia, Jaume Giró, en una visita a la planta de Seat a Martorell. Giró ha dit que l’arribada dels fons europeus dedicats al sector de l'automoció verda arribaran “potser abans d’acabar el mes de febrer”. El conseller ha insistit que tenia "indicis" que les ajudes arribaran "potser abans d'acabar el mes de febrer". Giró ha aprofitat per insistir en reclamar al govern espanyol que permeti a les comunitats la cogestió d’una part de les ajudes en "un estat que es fa dir descentralitzat".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La definició de les bases d’aquesta convocatòria tampoc depèn de la Generalitat, sinó del ministeri d’Indústria. Les declaracions de Giró han arribat un dia després que la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, assegurés que la línia de desenvolupament de la cadena de valor industrial del PERTE del Vehicle Elèctric i Connectat (VEC) es trobava en “l’última part” de la seva tramitació. 

El govern espanyol, a finals de desembre, va aprovar l’ordre de bases per la qual es donaran les concessions de les ajudes per valor de 2.975 milions d’euros, que corresponen a la part industrial del PERTE. Aquesta operació, a la qual la Comissió Europea ja va donar llum verda, pretén mobilitzar fins a 24.000 milions d’euros entre les ajudes i les inversions privades.

Giró no es rendeix amb la fàbrica de bateries

El conseller, d'altra banda, ha dit en declaracions als mitjans que Catalunya “aspira” a rebre una de les fàbriques de bateries i ha assegurat que tenen “diversos terrenys preparats” per poder acollir la gigafactoria a prop de Martorell o Tarragona. Tot i això, tal com aquest mitjà va avançar, Sagunt i Extremadura serien els llocs amb més possibilitats d'acollir aquestes plantes.

En aquest sentit, Giró ha recordat que la decisió no depèn exclusivament del Govern de la Generalitat i ha assegurat que, si la fàbrica de bateries no s’acaba instal·lant a Catalunya, el Govern farà “els màxims esforços” per atraure una planta d’assemblatge de bateries elèctriques.

stats