FISCALITAT

El nou govern espanyol estudia apujar l’IVA al ‘fast food’

La mesura ja apareixia en el programa electoral de la formació lila a les eleccions del novembre, mentre que el dels socialistes no en deia res

El nou govern de coalició entre el PSOE i Podem vol posar l’anomenat fast food en el punt de mira, segons es desprèn de l’acord al qual han arribat les dues formacions, que fins i tot apunta a un possible augment d’impostos per a aquest tipus de productes.

La mesura ja apareixia en el programa electoral de la formació lila a les eleccions del novembre, mentre que el dels socialistes no en deia res. Però en el document que recull les línies estratègiques de l’acord PSOE-Podem es parla directament de “revisar la fiscalitat dels aliments ultraprocessats o rics en greixos i sucres”, fet que obre la possibilitat d’apujar-los l’IVA. A més, aquest punt apareix en l’apartat de l’acord dedicat als drets dels consumidors, una àrea que dependrà del ministeri de Consum, que estarà en mans d’Alberto Garzón, informa l’agència Efe.

Precisament, demanar un augment de l’IVA del 10% al 21% per als “aliments insans” va ser objecte de debat al Parlament de Catalunya el passat octubre a instàncies d’En Comú Podem, una mesura que també han reclamat reiteradament ONGs com Justicia Alimentaria.

Semàfor nutricional

El text de l’acord esmenta textualment com a objectiu “reduir l’impacte del menjar porqueria”, fixant “obligacions clares” en l’etiquetat, que també inclourà l’anomenat semàfor nutricional, amb el qual es reflecteix de manera clara el perfil nutricional del producte.

Aquest semàfor, que atorga colors i lletres als aliments (verd per als més saludables, vermell per als menys recomanats), ja està en fase d’estudi al ministeri de Sanitat -que ara liderarà el socialista català Salvador Illa- des de fa un any.