Economia 27/01/2012

Madrid serà més dur que Brussel·les i imposarà el dèficit zero a les comunitats autònomes

El govern espanyol fixa pel 2020 el dèficit de les comunitats al 0%. Si fan reformes a llarg termini el dèficit podrà ser del 0,4%. La multa per qui no compleixi serà del 0,2% del PIB nominal. La mesura s'inclou en la llei d'estabilitat pressupostària

Joan Faus / Agències
2 min
Cristóbal Montoro

Madrid / DavosEl ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha anunciat aquest divendres a Davos que el govern espanyol imposarà un dèficit estructural zero a les comunitats autònomes per a l'any 2020. En una trobada amb mitjans de comunicació espanyols en el Fòrum Econòmic Mundial, de Guindos ha dit que "el compromís d'aquest govern amb l'estabilitat pressupostària és absolut".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La regulació a Espanya serà més estricta per a les comunitats autònomes que la que imposa la Unió Europea als estats membres. El dèficit permès és del 0,5% del PIB.

Després de les paraules de De Guindos, a Madrid, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la roda de premsa de després del consell de ministres, ha explicat que "quan les comunitats estiguin compromeses en les reformes estructurals de llarg termini, aquest dèficit podrà ser d'un 0,4%".

En cas d'incompliment, les comunitats seran sancionades, tal com recull l'avantprojecte de la llei d'estabilitat pressupostària apovada aquest divendres pel consell de ministres.

La llei fixa els següent calendari abans de sancionar les comunitats:

  • Si els executius de les comunitats autònomes superen el dèficit zero hauran d'establir un dipòsit del 0,2% del seu PiB nominal.
  • Si al cap de sis mesos es mantingués la situació, el dipòsit es convertiria en una multa.
  • Si als nou mesos persisteix l'incompliment, les comunitats seran intervingutes i els comptes controlats per Hisenda.

"La visita no és amable, és una forma d'intervenció que no té res a veure amb una suspensió de competències autonòmiques i és en paral·lel al que fa la Unió Europea amb els països intervinguts, que els posa deures, treballa en paral·lel per fer ajustos corresponents", ha explicat Montoro.

El ministre d'Hisenda ha dit que s'establirà un "període transitori" fins l'any 2020 perquè les administracions puguin reduir el seu deute. La reducció haurà de ser de dos punts respecte el PIB si l'economia creix més d'un 2% o es genera ocupació.

El dèficit del conjunt de les administracions s'haurà de reduir cada any un 0,8% sobre el PIB nacional. A més, als anys 2015 i 2018 es revisaran els objectius de dèficit i deute.

L'avantprojecte de llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera estableix les comunitats autònomes hauran d'explicar les "línies mestres" dels seus pressupostos al govern espanyol abans d'aprovar-los.

"El que s'aprova al consell de ministres va més enllà del que es demana a nivell comunitari", ha dit De Guindos des de Davos. L'objectiu del govern espanyol a dia d'avui és un dèficit pressupostari del 4,4% per al 2012 i del 3% per al 2013, segons el ministre d'Economia, que ha descartat, per tant, demanar a Brussel·les que flexibilitzi els límits, ateses les males previsions macroeconòmiques per a Espanya.

La vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, també ha dit que aquesta mesura Espanya és "pionera" en el conjunt de la Unió Europea. "Avancem el calendari de reformes perquè ens ho exigeixen les dades econòmiques i d'ocupació", ha assegurat. Sáenz de Santamaría, que ha comparegut amb Montoro a la Moncloa, ha assegurat que aquesta tarda s'enviarà l'avantprojecte de llei a les formacions polítiques per tal d'obtenir el major consens possible.

stats