17/01/2013

El govern espanyol vol ajornar la subhasta de CatalunyaCaixa

3 min
POCA TRANSPARÈNCIA 
 El ministre d'Economia,  Luis de Guindos, va afegir  més confusió a la subhasta de CatalunyaCaixa.

BARCELONAEl ministre d'Economia, Luis de Guindos, va protagonitzar ahir un capítol més del desori de la reordenació del sector financer espanyol. De Guindos va abonar ahir la idea de retardar la privatització de CatalunyaCaixa, curiosament en línia amb el que pensa el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde. El ministre va assegurar que analitza "les alternatives" a la subhasta de CatalunyaCaixa perquè la decisió sigui "la millor per al contribuent" i es pugui "maximitzar el rendiment" de la venda. Això vol dir que l'executiu no tindrà problemes a posposar el procés de comercialització per evitar una venda massa barata.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No hi ha una decisió de paralitzar [la subhasta]. Estem veient si amb les circumstàncies actuals hi poden accedir altres alternatives que poden ser interessants", va dir el ministre després de reunir-se amb responsables econòmics del PP. Va recordar, a més, que hi ha un "temps ràpid de decisió però dilatat en l'execució", ja que les autoritats europees han donat a Espanya cinc anys per vendre l'entitat nacionalitzada catalana, informa Joan Faus.

D'aquesta manera, segueix l'estira-i-arronsa d'aquesta setmana entre l'actual propietari de CatalunyaCaixa -personificat pel ministre d'Economia, el Banc d'Espanya i el FROB, que avui mateix pot decidir retardar la venda o introduir canvis en les condicions- i els possibles compradors, que volen aconseguir quedar-se l'entitat per un euro i amb totes les garanties que l'Estat assumirà les pèrdues futures. L'espectacle continua en el que és el procés de venda més dilatat de la història bancària espanyola, perquè CatalunyaCaixa s'havia de privatitzar a finals del juny del 2012.

La confusió augmenta exponencialment en un mercat que l'única cosa que busca és claredat i transparència. A l'altra banda del taulell, un dels candidats a adjudicar-se la segona entitat catalana va aportar ahir una mica de llum. El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, es va mostrar clarament disposat a estudiar el llibre de venda de l'entitat nascuda de la integració de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa que ha elaborat el banc d'inversió Citi, i que encara no ha repartit entre els interessats.

Ampliació de capital

Oliu va enviar ahir un nítid missatge d'implicació en el procés de subhasta quan va explicar que el Sabadell farà una ampliació de capital en cas de quedar-se CatalunyaCaixa (cosa que no va fer en la recent adquisició de la Caixa Penedès). En una conferència organitzada per la Cambra de Comerç de Sabadell, Oliu va indicar que la seva vocació continua sent la consolidació "com una de les entitats financeres de referència a tot Espanya". "De fet -va afegir-, en contra de la imatge que encara es té de nosaltres com a banc eminentment català, en moltes zones d'Espanya ja som la primera entitat per volum de negoci. En canvi, a Catalunya, actualment, som la sisena".

El Banc Sabadell ha saltat fa poc a la quarta posició de l'Estat, després de comprar a BMN el negoci de l'antiga Caixa Penedès. Només té per sobre CaixaBank, CatalunyaCaixa i el BBVA. Però Oliu desitja uniformitzar les quotes al mercat espanyol: a Alacant és la primera entitat després de la compra de la CAM, a Astúries és la segona (hi va comprar el Banco Herrero) i al País Basc és la tercera (un cop integrat el Guipuzcoano). Així, el Sabadell es troba que ha fet adquisicions fora de Catalunya, i ha aconseguit quotes de lideratge, mentre que a Catalunya encara té un gran potencial de creixement en banca minorista.

Implantació a l'estranger

En la conferència, Oliu va aprofitar per parlar de l'altra palanca de creixement del banc, centrada a instal·lar-se de manera permanent "en alguna economia emergent, amb un elevat potencial de creixement". No va donar més pistes, però en tot cas és un pas endavant en la internacionalització de l'entitat.

Fins ara el Sabadell ha concentrat el seu creixement a l'estranger a Miami (als Estats Units), on ha comprat fins a quatre entitats. L'entitat podria estudiar la compra de la filial de Bankia a Miami. El banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri es planteja desprendre's de la subsidiària nord-americana, en el marc de les desinversions que ha imposat Brussel·les.

stats