El govern espanyol aprova el decret per blindar el taxi d'Uber i Cabify abans que el Suprem dicti sentència

Els taxistes consideren la normativa "la salvació" del seu sector contra les multinacionals

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat avui en la roda de premsa posterior al consell de ministres que el govern espanyol ha aprovat el decret exprés per blindar els taxistes de la competència de les llicències VTC (les que fan servir Uber i Cabify). La norma elevarà a rang de llei la proporció d'una llicència VTC per cada 30 taxis i, per tant, les comunitats autònomes podran denegar les autoritzacions quan se superi aquest llindar. La llei té l'objectiu d'"evitar la proliferació d'iniciatives d'ajuntaments i comunitats autònomes" per limitar les VTC.

Íñigo de la Serna ha assegurat que el fet que puguin existir aquestes diferents normatives "vulnera les regles de la unitat de mercat i les competències de l'Estat". De fet, assegura que actualment hi ha "un marc desigual" que cal millorar i homogeneïtzar.

La decisió de l'executiu de Rajoy arriba dies abans que el Tribunal Suprem dicti sentència sobre l'enfrontament de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i les aplicacions de transport amb el ministeri per la limitació de les VTC. Amb el nou decret llei, però, serà més difícil que la sentència pugui tombar la normativa actual.

L'associació de taxistes Fedetaxi ha assegurat a través del seu compte a Twitter que el seu president, Miguel Ángel Leal, s'ha reunit aquest matí amb De la Serna per ultimar l'aprovació del reial decret, que satisfà una de les peticions més insistents del col·lectiu en els últims anys.

A banda de la proporció de les VTC respecte als taxis, la mesura també exigirà que aquestes autoritzacions respectin el criteri de responsabilitat. És a dir, que les VTC hagin de fer almenys el 80% dels serveis a la comunitat autònoma que els ha entregat la llicència.

Satisfacció absoluta del sector del taxi

Miguel Ángel Leal ha ofert una roda de premsa en paral·lel a la del consell de ministres en què el ministre de Foment explicava la lletra petita del decret. Leal ha assegurat que el taxi "ha guanyat" i fins i tot ha agraït –visiblement emocionat– al govern espanyol el pas fet amb aquesta normativa. "El sector del taxi està avui molt millor que ahir: gràcies a aquesta normativa podrem sobreviure i podrem alimentar la nostra família", ha assegurat. 

Leal ha explicat que les negociacions amb el ministeri de Foment "han sigut intenses" i ha aprofitat la roda de premsa per agrair als partits que hi han donat d'entrada el seu suport, fent referència al PSOE, Podem i Ciutadans, als quals també ha fet una crida perquè convalidin "com més ràpid millor" el decret al Congrés de Diputats.

Per la seva banda, Uber ha emès un comunicat en què qualifica el decret "com una oportunitat perduda per a la creació de milers de llocs de treball a Espanya i per a la modernització de la mobilitat de les ciutats". La plataforma reivindica la possibilitat de "posar-se a treballar amb el govern espanyol, les plataformes i el mateix sector del taxi en una nova regulació" que faci possible la seva convivència.