ENERGIA
Economia 08/09/2012

El govern espanyol dóna per fet el tancament de Garoña

L'executiu no pot allargar la vida de la central nuclear de Garoña, ja que l'empresa propietària no ho ha demanat. Nuclenor, propietat d'Endesa i Iberdrola, no sap si la central serà viable un cop s'aprovi la reforma energètica.

Vicenç Moliné
2 min
El govern espanyol dóna per fet el tancament de Garoña

BARCELONA.El consell de ministres d'ahir va servir per constatar que el govern espanyol ja dóna per fet el tancament de la central nuclear de Garoña, a la província de Burgos, pel juliol vinent. Així ho va donar a entendre la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, que ahir va responsabilitzar les empreses propietàries, que segons ella són les que haurien de prendre la iniciativa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta va assegurar que la posició del govern respecte a aquest tema no havia canviat "en res" per, tot seguit, passar la pilota a la teulada de l'empresa propietària de la instal·lació. "En aquest tema no hem de portar la iniciativa, l'empresa ha canviat d'opinió i, per tant, ha ser qui expliqui aquest canvi de postura, com a mínim, als seus accionistes", va acabar per sentenciar la vicepresidenta.

Sáenz de Santamaría responsabilitzava així del tancament l'empresa propietària, Nuclenor, participada a parts iguals per les dues principals elèctriques del país, Endesa i Iberdrola. L'empresa, de fet, no va presentar la sol·licitud al govern perquè s'allargués la vida de la central fins al 2019, com volia l'executiu.

Termini esgotat

El termini per presentar aquesta sol·licitud en principi acabava el 5 de juliol passat, però el govern espanyol havia decretat una pròrroga de dos mesos sobre aquest termini, que definitivament va acabar la mitjanit de dimecres sense que Nuclenor decidís optar-hi. L'empresa, que xifra en 120 milions d'euros les inversions necessàries per mantenir les instal·lacions en funcionament d'acord amb els requisits del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), va emetre un comunicat que justificava la seva decisió a partir de la incertesa generada pel govern.

L'empresa assegura que basa la seva decisió en el fet que "desconeix com l'afectarien les noves condicions que podrien establir-se per l'activitat de generació nuclear en el marc de la reforma energètica que el govern espanyol encara té pendent d'aprovar". L'empresa també diu que a mitjans d'octubre va demanar a l'executiu una nova pròrroga en el termini per presentar la sol·licitud i més informació sobre la direcció que prendria la reforma energètica, dues peticions que el govern no ha respost.

Sense opcions

L'executiu, ahir, es va trobar que legalment no podia evitar el tancament de la central nuclear si l'empresa propietària no ho sol·licitava. El motiu és que una nova pròrroga de dos mesos com demana Nuclenor reduiria el temps entre el termini per l'empresa a decidir-se i la data establerta pel tancament a menys de nou mesos, el temps que necessita el CSN per avaluar en condicions la situació en què estan les instal·lacions i decidir si autoritza el canvi de data per al tancament de la central.

Amb l'informe del CSN en contra a allargar el termini per presentar la sol·licitud i sense que l'empresa tingui la intenció de presentar aquesta sol·licitud, l'executiu no té més remei que seguir el procés establert per tancar la central nuclear el mes de juliol vinent, incomplint novament una promesa electoral de Rajoy, que l'any 2009 va visitar Santa María de Garoña, el municipi on hi ha la central, i va prometre que si governava la central no tancaria com sí que defensava l'executiu de Zapatero.

stats