Economia 24/08/2012

El govern espanyol facilita el desnonament exprés dels pisos en règim de lloguer

El consell de ministres ha aprovat també un seguit d'avantatges fiscals per a societats que lloguin habitatges

D.s.u.
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ha aprovat en el consell de ministres d'aquest divendres un projecte de llei de liberalització del mercat del lloguer que facilitarà els desnonaments i donarà avantatges fiscals a les empreses que lloguin habitatges, segons ha anunciat la ministra de Foment i Habitatge, Ana Pastor en la roda de premsa posterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

S'agilitaran els terminis i procediments judicials en cas de desnonament de lloguer. S'habilita un termini de 10 dies perquè es pagui la renda i després s'obre un període perquè l'inquilí doni explicacions davant del jutge. Si no diu res, es resoldran més ràpidament els desallotjaments.

A partir d'ara el llogater podrà deixar el pis si avisa amb un mes d'antelació i el propietari pot recuperar l'habitatge com a residència principal amb un avís de dos mesos. A més, es podrà fixar la revisió de la renda a demanda d'una de les parts, i no només amb l'IPC, a més, les reformes a càrrec de l'inquilí podran descomptar-se a la renda.

Es redueix de 5 a 3 el termini de pròrroga automàtica, a més, les empreses que lloguin habitatges també tindran millores fiscals i es baixa la cotització de les societat d'inversió immobiliària. Les Socimis ara cotitzaran al 0%, en lloc del 19% que cotitzaven fins ara.

Pastor, ha considerat que intenta millora "l'oferta del lloguer", a més bon preu i buscar "l'equilibri entre les dues parts". Només hi ha un 17% d'habitatges en lloguer a Espanya, molt per sota de la mitjana europea, amb un estoc d'habitatges sense vendre molt important.

El projecte de llei busca fomentar "un mercat que a Espanya no està consolidat", ha dit la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha considerat que augmenta la "seguretat jurídica" d'aquest tipus de contractes.

En el mateix consell de ministres s'han aprovat altres mesures com la pròrroga de l'ajuda de 400 per a aturats sense prestació, reformes en el panorama televisiu i altres mesures.

stats