31/01/2013

El govern limita a 30 anys el màxim d'una hipoteca

3 min
Luis de Guindos espera millorar el mercat de les hipoteques.

BARCELONA.El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va concretar ahir algunes de les mesures que avancen en la instauració del concepte de la dació en pagament: que una família pugui tornar la propietat del pis on viu al banc per saldar bona part del deute hipotecari. Per primera vegada, el govern espanyol va presentar una bateria de propostes que afecten els ingressos del sector financer.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura més global és la que limita a 30 anys el termini màxim per a les hipoteques que donin cobertura a emissions de cèdules hipotecàries. Això vol dir que els bancs perdran qualsevol interès a vendre préstecs hipotecaris amb venciments per sobre d'aquest límit. De retruc, el govern aconseguirà que el pagament d'una hipoteca no s'allargui a l'edat de jubilació, com pot passar en els préstecs de fins a 40 anys. De Guindos va explicar que les modificacions de la legislació hipotecària, la llei d'enjudiciament civil i del codi de bones pràctiques pactat amb els bancs fa uns mesos volen "protegir els ciutadans més afectats per la crisi".

Això sí, va recalcar que tampoc es poden adoptar mesures que alterin el disseny del sistema normatiu, tenint en compte que "les situacions d'insolvència són una clara minoria al nostre país". Tot i així, les mesures persegueixen millorar el codi de bones pràctiques, que fins al moment ha tingut un resultat modest. Del març al desembre es van registrar 1.500 sol·licituds de revisió d'hipoteques, de les quals se'n van resoldre 800 (en 317 dels casos es va reestructurar el deute i en només 78 es va aprovar la dació en pagament). A continuació, les millores principals.

Tipus d'interès

Pel que fa a les modificacions de la llei hipotecària, els bancs no podran demanar més de tres vegades el tipus d'interès legal (fixat en el 4%) en les hipoteques noves i les actuals que entrin en mora.

Societats de taxació

Es reforçarà la independència de les societats de taxació sobre les entitats de crèdit amb dues mesures: obligació d'acceptar la taxació homologada aportada pel client, i reducció del 25% actual al 10% del percentatge al capital considerat com a participació significativa. D'aquesta manera, es volen reduir els possibles conflictes d'interessos entre les taxadores i els bancs. El govern també vol promocionar el poder de les associacions de consumidors i usuaris, que podran demanar al Banc d'Espanya que apliqui sancions contra les taxadores.

Valor en subhasta

Quan un pis que passa a mans d'un banc se subhasti s'augmentarà el valor de la taxació mínima pel qual se l'adjudiquen els bancs. Així, passarà del 60% al 70%. També s'evitarà que el pis se subhasti per un preu mínim, ja que es limitarà a un 75% de l'import valorat en el moment de la venda.

Subhastes 'online'

Es vol augmentar la seguretat jurídica i disminuir la càrrega d'interessos per al deutor com a conseqüència de possibles retards en els processos judicials. Hi haurà la possibilitat de fer subhastes online . També es millorarà la transparència de les subhastes, amb la reducció de l'aval per participar-hi del 25% al 5% del valor de la taxació.

El poder del jutge

Una vegada iniciada una execució hipotecària, el jutge podrà adoptar dues decisions: condonar el deute romanent si el deutor paga el 65% del que queda al cinquè any des de l'adjudicació, o el 80% al desè any; o bé exigir que el banc que ven un pis desnonat amb una plusvàlua en un termini de 10 anys retorni el 50% d'aquest benefici, que es dedicarà a reduir el deute pendent.

Interessos de demora

En el cas de la dació en pagament, es procedirà a reduir a la meitat, de l'actual 20% al 10%, l'interès de demora per impagament del lloguer.

Fons social d'habitatges

El 17 de gener es va constituir l'anomenat Fons Social d'Habitatges, amb uns 6.000 pisos dedicats al lloguer per a desnonats. Ahir el ministre De Guindos va anunciar una reforma de la llei actual per donar-li cobertura legal. Així, es modificarà la duració dels lloguers, que serà de dos anys prorrogables a un màxim de tres.

stats