Economia 30/04/2018

El Govern recapta 33 milions el 2017 amb l’impost al sucre

L’ATC no descarta nous tributs contra els greixos

N.v.
2 min
L’impost a les begudes ensucrades n’ha reduït el consum a Catalunya.

BarcelonaL’Agència Tributària de Catalunya (ATC) va recaptar 32,9 milions d’euros el 2017 amb els primers vuit mesos d’aplicació de l’impost a les begudes ensucrades. La taxa va entrar en vigor l’1 de maig de l’any passat i, si el ritme de recaptació es manté, en els primers dotze mesos la recaptació pujaria fins als 49,3 milions. Així ho va explicar ahir en una entrevista a l’ACN el secretari d’Hisenda de la Generalitat, Albert Castellanos, que també va ressaltar que -si es confirma- aquesta xifra superaria en un 20% la previsió inicial de recaptació del Govern, que era de 41,3 milions d’euros per al primer any.

De fet, els objectius de recaptació per al 2017 també han quedat superats: eren de 31 milions, un pronòstic que es va fer pensant que el gravamen entraria en vigor a l’abril (un mes abans del que va acabar passant finalment). El resultat ha sigut de gairebé 33 milions, segons va explicar ahir Castellanos.

Més enllà dels ingressos generats, el secretari d’Hisenda també es va mostrar “satisfet” del primer any de vida d’aquest nou tribut perquè ha fet caure el consum d’aquesta mena de begudes un 22%, tal com va constatar un estudi encapçalat pels economistes Judith Vall i Guillem López Casasnovas. Segons aquest informe, l’impost ha fet baixar el consum de begudes ensucrades en sis litres per setmana, producte i botiga respecte a les begudes light i zero. En total, 403.200 litres menys per setmana. Un resultat que ha complert “amb escreix” els objectius, segons Castellanos.

Més impostos sobre els greixos

El resultat de l’impost al sucre anima la Generalitat a seguir la mateixa línia. Malgrat la polèmica que va generar aquesta taxa a causa de la pressió de les grans empreses del sector, Castellanos no descarta que, un cop es formi Govern a Catalunya, l’executiu proposi la creació de nous tributs per als aliments que contenen massa greixos o sucres “per incentivar comportaments més saludables entre els ciutadans”.

stats