Economia 18/12/2013

El Govern espera recaptar 458 milions per l'impost de patrimoni el 2014

Mas-Colell ja preveia l'ingrés, que consta als pressupostos de la Generalitat

Acn
2 min
Mas podrà exigir les declaracions tributàries a empreses i ciutadans Mas-Colell no preveu un tracte pitjor de Rajoy per la tensió

MadridEl Govern espera recaptar 458 milions d'euros pel concepte de l'impost del patrimoni a l'any 2014. El tribut, que aquest dimecres passarà formalment a disposició de les comunitats autònomes, ja està incorporat en aquests termes als pressupostos de la Generalitat. El Govern tampoc haurà de retornar a l'Estat els 374 milions d'euros que va recaptar al 2012, així com la compensació de 517 milions d'euros establerta per l'Estat des del 2009 per als territoris als què es va obligar a suprimir l'impost. La cessió de la recaptació a les comunitats autònomes ha provocat malestar als governs que han posat en marxa el tribut des que es va tornar a obrir aquesta possibilitat al 2011, com Madrid

El ministre Montoro vol que la cessió dels ingressos de l'Impost de Patrimoni permeti que territoris com Catalunya afrontin amb més garanties com a mínim la primera meitat del 2014 i puguin complir l'objectiu de dèficit, fixat a l'1%. Gràcies a la mesura, el Ministeri no detraurà les quantitats equivalents a la recaptació de l'Impost del patrimoni de les transferències que les comunitats autònomes reben per part de l'Estat en concepte de finançament autonòmic.

Segons estava fixat fins ara, la liquidació amb l'Estat s'havia de fer dos anys després de la recaptació. Segons apunten fonts d'Hisenda, la cessió d'aquestes quantitats és especialment beneficiosa per a les arques de la Generalitat, que es podrà quedar amb els ingressos de l'Impost i, a més, amb els incentius que el Ministeri va activar perquè els territoris posessin en marxa aquesta taxa (Madrid no la va activar), malgrat ser impopular.

La cessió té aplicació ja al 2014 i anys següents mentre no entri en vigor el nou sistema de finançament que el govern espanyol vol acordar amb les comunitats autònomes aquest 2014. El president Mariano Rajoy i el ministre Montoro han avançat aquest dimarts no tenen intenció de fer un sistema específic per a Catalunya, malgrat que Montoro ha apuntat que està disposat a fer els gestos necessaris amb la Generalitat.

stats