Economia 23/12/2010

Més impostos per a les elèctriques

Dilluns vinent es coneixerà la pujada de la tarifa elèctrica, que marcaran els mercats

Miquel Codolar
2 min

MadridEl consell de ministres ho ha aprovat per reial decret, sense haver-ho consensuat amb el PP ni amb les elèctriques, per reduir els costos del sistema elèctric i retallar el dèficit de tarifa, que és el desajust entre els ingressos i els costos. L'objectiu és estalviar 4.600 milions d'euros en tres anys, 1.660 l'any vinent. La reforma suposa nous peatges per a les elèctriques a la generació per tal de finançar el dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, han explicat que a partir d'ara aquestes companyies estan obligades a assumir els costos dels plans d'eficiència energètica com la renovació d'electrodomèstics, el canvi de bombetes o ajudes a les constructores perquè facin edificis sostenibles, per exemple.

A partir d'ara les elèctriques hauran de pagar segons la generació, una circumstància que fins ara no els suposava haver de pagar més tot i que incrementa el cost de les xarxes. Per això des del proper 1 de gener hauran de pagar 0,5 euros per megawatts l'hora, el que suposarà uns ingressos de 150 milions a l'any per a l'Estat.

També hauran de finançar la congelació de tarifes per als consumidor amb potències contractades de fins a 3 quilowatts en la seva primera residència, així com famílies nombroses, perceptors de pensions mínimes o famílies amb tots els seus membres a l'atur. Hi ha 5 milions de consumidors que se'n beneficien. Aquests diners suposaran un estalvi de 150 milions d'euros.

Les empreses elèctriques també hauran d'assumir els costos de les mesures relacionades amb l'estalvi i l'eficiència energètica durant els propers tres anys. Fins ara ho pagaven els usuaris amb la tarifa. El govern espanyol calcula que aquesta mesura suposa un estalvi total de 670 milions d'euros, 270 l'any vinent.

Les plantes d'energia fotovoltaica veuran limitades les hores de funcionament amb dret a prima a les que estan previstes al Pla d'Energies Renovables 2005-2010 durant el període del 2011 al 2013. La producció que ho sobrepassi s'haurà de vendre al preu del mercat majorista. Amb aquesta mesura s'estalviaran 740 milions d'euros cada any.

Dilluns vinent es coneixerà quina serà la pujada de la tarifa elèctrica per al proper any. El tram que fixa el govern espanyol no pujarà, però sí que ho farà el tram que dicten els mercats.

stats