Economia 30/10/2017

Guindos espera ara que les empreses tornin a Catalunya perquè amb el 155 "no hi ha motius per marxar"

El ministre d'Economia assegura que la situació no afectarà el PIB espanyol, però sí el català

Ara
2 min
Luis de Guindos / AFP

MadridUn cop aplicat l'article 155 s'acaba l'alarmisme econòmic del govern espanyol. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha afirmat aquest dilluns que no preveu que la situació a Catalunya generi un efecte important en l'evolució del creixement econòmic d'Espanya el quart trimestre de l'any, però sí a Catalunya. Així ho ha afirmat en declaracions als mitjans per valorar el PIB trimestral espanyol, que ha recollit Efe. Segons l'INE, el PIB espanyol ha crescut un 0,8% el tercer trimestre, una dècima menys que el trimestre anterior.

"Des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu, l'evolució de l'economia espanyola és bona", ha afirmat, i ha puntualitzat que continua creixent de manera "forta" i que l'objectiu del 3,1% per al 2017 "es complirà". El ministre ha explicat que la incertesa generada pel conflicte a Catalunya afectarà "únicament i estrictament" l'economia catalana, però ha assegurat que "la tornada a la normalitat" revertirà la situació.

"A Catalunya s'ha produït una situació generada per l'anterior govern de la Generalitat. Hi ha hagut una aturada des del punt de vista de decisió d'inversió i consum i s'està donant una contracció del crèdit", ha apuntat. Però Guindos s'ha mostrat confiat que aquesta situació tindrà una durada curta i que l'economia catalana tornarà a créixer per sobre del que ho feia l'espanyola, ja que ha recordat que suposa un 20% del PIB de l'Estat.

No hi ha motius per la fuga, el boicot o la marxa de dipòsits

Pel que fa a la fuga d'empreses facilitada per un decret llei que ell mateix va impulsar, el ministre d'Economia ha dit ara que "espera que les empreses catalanes tornin a Catalunya perquè l'aplicació de la legalitat garanteix un entorn de tranquil·litat i normalitat". Per al ministre, "amb el retorn al marc constitucional i la convocatòria d'eleccions autonòmiques no hi ha cap motiu perquè les empreses deixin Catalunya, ni per a la sortida de dipòsits ni per al boicot als productes catalans". Guindos ha assegurat que les empreses "en prendran nota i seran conscients que es torna a la legalitat".

Una prova d'aquest retorn a la normalitat és, segons el ministre, l'evolució a l'alça que està tenint aquest dilluns la borsa espanyola, amb increments del 2%.

"El que descompten els mercats és que la tornada a la legalitat i les eleccions autonòmiques en última instància tornen a posar Catalunya en el ritme econòmic que tenia els últims trimestres, quan estava fins i tot per sobre de la mitjana espanyola", ha assegurat.

stats