Pau Relat: “Si haguessin buscat diners, el Mobile hauria anat a una altra ciutat”

President de Fira de Barcelona

3 min
Pau Relat, president de Fira de Barcelona.

BarcelonaAda Colau ha felicitat el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, per haver liderat les negociacions que han permès que Barcelona tingui un contracte fins al 2030 amb el Mobile World Congress. Un contracte que, a partir d’aquell any, es prorrogarà automàticament, sense data establerta de finalització.

Com han sigut les negociacions?

— Com han de ser en realitat: discretes i per sota del radar; així hi ha mínimes ingerències. I amb la tranquil·litat de saber que Barcelona tenia una posició guanyadora quan s’iniciés aquesta negociació. Perquè amb el Mobile hem tingut una història d’èxit conjunta des del 2006: per a Barcelona i per a ells, que van arribar aquí amb 50.000 visitants i els vam fer pujar fins a 110.000. 

¿La relació també es va estrènyer durant els difícils anys de pandèmia?

— Això ha estat clau. Quan vam cancel·lar el saló, ens vam posar al costat de la GSMA [l’empresa organitzadora] i ens vam sobreposar a dos anys extremadament complicats. Quan van mal dades veus qui són els amics de veritat, com diu John Hoffman [el conseller delegat de GSMA]. I vam demostrar ser un soci fiable, cosa que va reforçar molt la relació. També ha passat desapercebut, però el fet que féssim una edició el 2021, encara que fos en format reduït, i que el 2022 superéssim totes les expectatives, hi ha ajudat. Quan tens un esdeveniment que va molt bé, has passat una crisi brutal, els teus socis t’han ajudat... i quan passa la crisi els socis demostren que poden reiniciar la màquina, per quina raó te l’hauries de jugar canviant de ciutat?

¿Aconseguir que Barcelona fos la seu permanent era l’objectiu?

— El meu objectiu era aconseguir-ho i, de facto, la fórmula que hem trobat és aquesta: al final de cada edició, si cap de les dues parts diu el contrari, el contracte es renova automàticament. El contrari s’ha de dir amb dos anys d’antelació; és a dir, que si la GSMA digués després de l’edició del 2031 que vol aturar el contracte, l’edició del 2032 encara la farien a Barcelona. Som seu permanent, però també tenim incentius per no relaxar-nos.

Les administracions aportaran ara 8 milions d’euros anuals, en lloc dels 5 que pagaven. 

— El que s’apugen són les aportacions públiques a la Mobile World Capital [una fundació integrada per la GSMA, les administracions i la Fira], que en dona una part al Mobile World Congress. Des del 2012 la xifra era la mateixa, 5 milions. El que hem fet és actualitzar-la amb la inflació i amb l’impacte econòmic del saló a la ciutat, que també ha crescut aquests anys. 

Per què és necessari fer aportacions públiques, si el saló va tan bé?

— Si la GSMA hagués fet un concurs, amb Londres o París... o Dubai... Aquesta ciutat t’hauria pogut posar sobre la taula 30 milions fàcilment. Cal tenir en compte que el saló en genera més de 500. Les aportacions me les miro des d’una òptica empresarial: són raonables i són un èxit. L’element clau no ha estat aquest. Si haguessin buscat calés, haurien marxat d’aquí.

I Fira de Barcelona com està? ¿Després de dos anys de pèrdues, aquest any veurà la llum al final del túnel?

— Serà un bon any. No estarem encara al nivell prepandèmia perquè els visitants asiàtics han tingut restringides les sortides del país, i això és una part important dels visitants del Mobile i altres salons, com l’ISE. Però després de dos anys com els que hem passat, podem estar satisfets.

stats