Economia 29/01/2012

Com haurà evolucionat el capitalisme en 5 anys?

L'ARA analitza el futur del capitalisme en el proper lustre, amb opinions de 12 experts i un repàs de les tipologies d'aquest sistema econòmic

Ara
1 min
Moments previs a l'inici de la cimera de Davos / AFP

BarcelonaL'ARA ha preguntat a 12 experts en diferents camps cap on creuen que evolucionarà el capitalisme a cinc anys vista. Perquè ningú no sap quant durarà la crisi, però sí que hi ha cert consens que caldrà almenys un lustre abans que no n'hàgim pagat els plats trencats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Xavier Sala i Martín preveu que, en cinc anys, el capitalisme haurà deixat uns governs "amb menys sobirania i poder", mentre que l'economista Vicenç Navarro opina que si dominen el món del treball i el capital productiu, es pot sortir de la crisi augmentant la despesa pública, però alerta: "Els canvis no arribaran sense agitació social".

L'economista d'Iese Alfredo Pastor apunta al perill de la "corrupció estructural", conseqüència d'uns bancs massa grans que, segons el seu parer, haurien de ser més petits. En la mateixa línia s'expressa l'exministre i enginyer Joan Majó, que reclama introduir modificacions en el sistema per tal de millorar-lo.

Capacitat d'adaptació

El capitalisme s'adapta allà on va. El sistema es reinventa constantment i s'adequa a la conjuntura i a les diverses realitats polítiques i culturals. L'ARA fa un repàs de les diferents tipologies de capitalisme que hi ha al món. Del model dels EUA, inventors del neoliberalisme, al de la Xina, amb el seu capitalisme de partit únic, passant per fórmules com la sueca, amb un intent de sistema més igualitari.

Podeu llegir la informació completa a l'ARA PREMIUM.

stats