Economia 20/03/2013

El Suprem declara nul·les les clàusules sòl de les hipoteques quan hi ha "falta de transparència"

La decisió judicial arriba pocs dies després que el Tribunal de Justícia de la UE trobés abusiva la llei espanyola sobre els desnonaments

Efe
2 min
L'interès va caure al mínim des del juny del 2011.

MadridEl ple de la Sala Civil del Tribunal Suprem ha declarat nul·les les clàusules sòl de les hipoteques en els casos en què hi hagi una "manca de transparència" i no s'hagi informat correctament el client. La decisió no suposarà, però, la devolució dels diners que ja s'hagin pagat del préstec.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una decisió notificada aquest dimecres i que té jurisprudència, els magistrats han estimat parcialment un recurs de cassació que va presentar l'associació de consumidors Ausbanc contra una sentència de l'audiència de Sevilla que donava la raó al BBVA i avalava aquestes clàusules en les seves hipoteques.

El pronunciament del Suprem es produeix una setmana després que el Tribunal de Justícia de la UE sentenciés que el règim processal espanyol en qüestió de desnonaments és contrari a les normatives europees.

La decisió també estableix que no seran anul·lades les clàusules sòl en els casos que es compleixi amb els requisits de transparència respecte als consumidors.

Què és una 'clàusula sòl'?

La clàusula sól és un punt que preveuen algunes hipoteques i que fixa els interessos mínims que cal pagar, passi el que passi, durant tota la vida de la hipoteca. La clàusula fixa un tipus mínim, en previsió d'una caiguda de l'Euríbor. Els contractes que preveuen aquest interès mínim, el solen situar entre el 3 i el 5%. Si l'indicador més el diferencial és més baix que el sòl fixat en la hipoteca, s'aplicarà el sòl. Si és superior, s'aplicarà l'Euríbor més el diferencial. En qualsevol dels dos casos, el banc o caixa aplicarà el tipus més alt dels dos.

Els problemes derivats de les clàusules sòl, molts cops incloses en el contracte de la hipoteca sense que els bancs n'informin correctament l'usuari, han aflorat arran de la caiguda en picat de l'Euríbor.

L'Euríbor a dotze mesos, l'indicador més emprat per al càlcul de les hipoteques, va tancar el 2012 en el seu mínim històric, el 0,549%. Això suposa un abaratiment de la quota d'uns 100 euros al mes, 1.200 euros anuals. Una hipoteca amb una clàusula sòl no es pot beneficiar d'aquesta davallada, justament per aquest interès mínim per sota del qual la hipoteca no pot baixar.

stats