Economia 27/01/2021

Homeaway derrota el Govern als tribunals i podrà publicar anuncis de pisos turístics no registrats

La Generalitat va ordenar el 2015 a la plataforma amagar els establiments que no estiguessin legalitzats

Paula Clemente
2 min
Un grup de turistes accedint a un dels pisos turístics que hi ha al barri de la Barceloneta en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa plataforma per trobar allotjament durant les vacances Vrbo (abans Homeaway) podrà anunciar pisos turístics que no estiguin legalment registrats a Catalunya. Es desprèn de l'última decisió presa pel Tribunal Suprem, que ha estimat aquest dimecres un recurs de cassació interposat per la filial espanyola d'aquesta empresa nord-americana arran d'una ordre dictada el 2015 per la Generalitat. Llavors el Govern va obligar Homeaway a bloquejar, suprimir o suspendre de la seva pàgina web tots els continguts relacionats amb establiments turístics situats al Principat que no estiguessin registrats legalment. I el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar la raó.

La clau d'aquesta nova sentència (que anul·la la del TSJC) és que es considera Vrbo un prestador de serveis d'intermediació i no una empresa turística com a tal. És a dir, que la regulació de la seva activitat depèn de la directiva europea i la normativa estatal que afecten els serveis de societat de la informació i el comerç electrònic, i no la legislació sectorial d'allotjaments turístics. El precedent per veure-ho d'aquesta manera, indiquen, és una sentència semblant relacionada amb la filial irlandesa d'Airbnb que va emetre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el 2019.

Una activitat legítima

"No hi ha dubte", afirmen els jutges responsables de la decisió sobre Vrbo, que l'activitat de lloguer d'allotjaments a la qual es refereixen els continguts emmagatzemats a la web de Homeaway "és una activitat legítima". Ara bé, "tampoc hi ha dubte, en sentit oposat, que els anuncis d'allotjaments turístics en l'àmbit territorial de Catalunya incorren en una infracció administrativa si no incorporen el nombre de registre turístic".

Així i tot, per al Tribunal Suprem no hi ha prou indicis per afirmar que la companyia tingués "coneixement efectiu" que alguns dels seus usuaris no estiguessin incloent als seus anuncis el número de registre turístic dels allotjaments. Segons això, de fet, l'obligació de Vrbo serà suprimir els anuncis o prendre les mesures oportunes un cop l'administració competent declari un incompliment d'aquest estil i ho comuniqui a l'empresa. "Però no pot traslladar a aquest [Vrbo] l'obligació de vigilància que li competeix", es conclou.

stats