ECONOMIA
Economia 31/03/2011

Els hospitals presenten avui el pla de xoc per reduir la despesa

La majoria de centres opten per reduir llits, serveis, tancar quiròfans i acomiadar personal eventual. Amb aquestes mesures, que encara han de ser aprovades per Salut, esperen arribar a la retallada de la despesa que els exigeix el Govern i que en sanitat és de gairebé 1.000 milions d'euros

Lara Bonilla
2 min
La direcció de l'Hospital Clínic es va reunir ahir amb els treballadors.

BarcelonaEl gerents dels hospitals catalans han presentat avui el seu pla de xoc per reduir la despesa. Salut disposa d'entre 850 i 1.000 milions d'euros menys de pressupost el que es tradueix en una reducció del 3% de l'activitat que es contrata als centres i del 2% de la tarifa que es paga per aquests serveis però són els centres els que han de proposar per on retallen en funció de les seves necessitats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La retallada del pressupost de cada hospital és al voltant del 10% de mitjana però hi ha centres que superen aquesta xifra. És el cas de l'Hospital Joan XXIII, de Tarragona, que reduirà la despesa un 16%, i el Trueta de Girona que ho farà un 11%. La majoria d'hospitals han proposat tancar llits i quiròfans a partir de Setmana Santa. Altres mesures passen per aprimar estructures directives i personal ja que no es renovaran els contractes eventuals

La retallada, segons UGT, afectarà 7.300 persones. Alguns centres ja han anunciat que els treballadors eventuals no se substituiran i que les baixes no es cobriran. Fins i tot, podrien produir-se EROs als centres concertats. Carme Navarro, de CCOO, destaca que “per molt que ho negui el conseller, amb menys personal, la qualitat de l'atenció no serà la mateixa”.

Hospital per hospital

La mesura que més centres han proposat és el tancament dels quiròfans a la tarda. Això serà, per exemple, el que farà el Clínic de Barcelona, que també tancarà les classes prèvies al part a la Maternitat i el centre d'urgències del carrer València, com va avançar l'ARA ahir. Tampoc hi haurà operacions a la tarda al Vall d'Hebron ni a Bellvitge, on a més es tancarà una planta d'hospitalització amb 48 llits i es deixaran de renovar 900 llocs de treball. A la resta del territori català, l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida tancarà els quiròfans generals, els que atenen les operacions programades, i només mantindrà la cirurgia d'urgència. El Josep Trueta gironí reduirà un 25% l'estructura directiva i el Joan XXIII de Tarragona prescindirà d'entre 150 i 200 treballadors.

stats