Iberia perd la bandera i la corona… però li dedica un avió al rei

L'aerolínia estrena, després de 36 anys sense canvis, una nova imatge més austera

Iberia ha conegut temps millors. De ser el principal referent en els aeroports espanyols ha passat a ser un actor més en un context marcat per la competència de les companyies de 'low cost'. A Barcelona costa veure un aparell de la companyia espanyola, en un paisatge dominat per Vueling, Ryanair i EasyJet. Aquesta pèrdua de pes està relacionada amb una complicada situació financera, que diferents ajustos de plantilla i canvis en l'accionariat no han aconseguit superar. Per girar full i intentar afrontar el futur amb més optimisme els directius de l'empresa han optat per un clàssic en època de dificultats: canviar la imatge.

Després de 36 anys, Iberia té una nova imatge. La companyia ha anat canviant la seva marca i la pintura dels avions cada deu anys més o menys, amb diferents models als anys 20, 30, 40, 50 i 60. Però d'ençà del canvi fet a finals dels 70 la imatge ha estat estable. Fins ara. Aquest dimarts Iberia ha donat a conèixer el 'look' amb què confia transmetre una imatge de modernitat. Ho ha fet amb una marca corporativa que perd la corona del logotip i la trasllada a la cua de l'avió. Potser com a compensació, ha decidit dedicar un avió al rei Joan Carles. A més, tot i que la nova marca conserva els colors de la bandera espanyola, aquesta perd pes en els avions: ja no els recorre com una franja per damunt de les finestretes. Els aparells són, bàsicament, blancs. El canvi no ha agradat a alguns sectors, que han lamentat que la companyia "hagi perdut l'espanyolitat".

Orgull nacional

Potser com a reacció a aquestes crítiques el president de la companyia, Antonio Vázquez, ha assegurat aquest dimarts que el color vermell del logotip simbolitza "la vitalitat, expressivitat, art i caràcter espanyols". Tot i que els nous avions no tenen bandera i que el nou disseny ignora la corona en el logotip i l'envia a la cua de l'avió en els aparells, Vázquez ha agraït a la casa reial la seva autorització per seguir utilitzant la corona. "Iberia està extremadament orgullosa de pertànyer al Regne d'Espanya", ha dit.