La immersió de l’ANC en els drets dels treballadors

L’Assemblea Nacional convoca la seva pròpia marxa
MONTSE RIART / CARLA FAJARDO

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es va estrenar ahir en un Primer de Maig amb la seva pròpia convocatòria, formalitzada a través de la nova plataforma Alcem-nos, que també integra l’organització Intersindical-CSC i Universitats per la República. La convocatòria va reunir milers de persones i va suposar, segons va explicar la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, “una nova línia de treball amb la qual es dirà a la ciutadania, de manera molt clara i explícita, que si es vol un model de benestar avançat” l’única sortida és la constitució d’una república.

Molt diferent a l’ambient de la marxa matinal de CCOO i la UGT, durant aquesta convocatòria es van sentir crits de “Llibertat presos polítics” mentre els manifestants avançaven per la Via Laietana amb cartells taronges amb el lema: “Per la República de la classe treballadora”. Paluzie va sostenir que el marc autonòmic no permet desenvolupar ni millorar les condicions laborals dels treballadors, i va dir que, en el cas d’una Catalunya independent, seria possible establir un salari mínim de 1.200 euros.

La manifestació d’Alcem-nos va ser una més de la fragmentada oferta que es va poder veure ahir a Barcelona. Va compartir horari amb una altra convocatòria, la que tradicionalment organitzen la IAC (Intersindical Alternativa de Catalunya) i la COS (Coordinadora Obrera Sindical), que va aplegar diverses reivindicacions. Una de les principals, la lluita pels drets dels immigrants, va marcar el final de la marxa, que va acabar a l’antiga Escola Massana, ocupada per una trentena de persones que protesten contra el racisme.

Aquesta marxa també va posar l’accent en la desigualtat de gènere: “Pensem que la revolució serà feminista o no serà. I realment això no són només paraules, sinó que la diferència que hi ha en tots els nivells entre el treball masculí i el femení s’ha d’acabar ara mateix”, va dir la portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Assumpta Barbens.

El dany de la reforma laboral

Al matí, quan acabava la manifestació de CCOO i la UGT, unes 350 persones van acudir a la manifestació de la de la CGT, convocada sota el lema “Primer de Maig, l’estafa continua, seguim als carrers”, on la sentència de Pamplona tampoc va passar desapercebuda. “Quan uns salvatges violen una companya, no és abús, és violació”, van cridar. La CGT va denunciar que la crisi s’ha aprofitat per posar més recursos “en molt poques mans”. A la mateixa hora que la CGT, la USOC també celebrava la seva marxa (amb un miler de participants, segons els organitzadors), en què va alertar dels efectes que ha tingut la reforma laboral aquests últims anys, per la qual cosa reclama una reforma “del model d’ocupació per poder negociar” augments salarials.

Més continguts de