Immobiliari

El Govern regula d'urgència el lloguer de temporada i d'habitacions per evitar-ne l'ús fraudulent

L'executiu aprova un decret llei i necessita buscar suports perquè el validi la Diputació Permanent del Parlament

4 min
Vista del barri de la Barceloneta, la zona de Barcelona on el lloguer de temporada té més pes.

BarcelonaPosar fre a la picaresca que busca eludir el control de preus als lloguers. Aquesta és la intenció amb què el Govern ha aprovat aquest dimecres un decret llei que regula el lloguer de temporada i també el d'habitacions per evitar l'ús d'aquestes modalitats en frau de llei.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Per una banda, el decret obligarà a indicar la causa o finalitat del lloguer: si no s'estipula que és per motius de lleure, vacances, recreatius o culturals –per a l'assistència a congressos, fires, festivals i esdeveniments–, serà considerat de caràcter permanent. I, per tant, estarà subjecte al control de preus. Paral·lelament, es delimitarà que els lloguers per a finalitats professionals, laborals, d'estudis, d'atenció o assistència mèdica o d'altres anàlogues seran per satisfer necessitats d'habitatge permanent, encara que tinguin una durada temporal.

En concret, aquest decret llei modifica la llei catalana del dret a l'habitatge (18/2007), per evitar "interpretacions interessades", amb la introducció d'un nou capítol en el qual s'especifica que els arrendaments, encara que siguin de caràcter temporal, quan són per a temes no vacacionals, recreatius o culturals, estan subjectes a la normativa aplicable als arrendaments d'habitatges pel que fa a fiança i determinació de la renda. Així, el propietari haurà de documentar la causa que justifica la tipologia de lloguer juntament amb la fiança que s'ha de dipositar a l'Institut Català del Sòl (Incasòl).

Topall al lloguer d'habitacions

Sobre el lloguer per habitacions, l'objectiu és el mateix: evitar que pisos de lloguer tradicional es desplacin a aquesta modalitat quan finalitzin el seu contracte. La norma especifica que el fet d'arrendar un habitatge que estigui en una zona tensionada per habitacions no significa que deixa de ser permanent, de manera que la suma dels preus de les diferents habitacions haurà d'estar sotmesa a la contenció de rendes.

"Són mesures normatives i executives que busquen que la llei estatal d'habitatge es pugui aplicar, dona resposta a una necessitat urgent i inajornable per garantir el dret i l'accés a l'habitatge [...]. Calien mesures urgents per evitar que s'eludeixi l'aplicació de la llei d'habitatge i que allò que s'havia previst en una llei quedi sense efecte", ha dit la consellera de Territori, Ester Capella, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

En l'última dècada, els preus dels lloguers han augmentat un 66% a Barcelona, i en l'últim any complet, és a dir del 2022 al 2023, aquest increment ha estat del 10%. De fet, a la capital catalana el preu dels arrendaments porta un any i mig batent rècords: llogar-hi un pis ja val de mitjana 1.178 euros al mes. La consellera ha dit que el lloguer permanent s'ha reduït un 24%, mentre que el 30% del total dels immobles que s'arrenden són de temporada, segons els portals immobiliaris.

Des de l'entrada en vigor de l'índex de control de preus a mitjans de març, els experts alertaven de la possible fuga del lloguer tradicional al de temporada, una modalitat que no queda recollida de forma explícita ni en la llei 29/1994 d'arrendaments urbans ni en la llei estatal d'habitatge aprovada fa un any, que l'únic que recull d'aquesta modalitat és la creació d'un grup de treball per a la seva regulació.

Un règim sancionador

Per garantir aquestes mesures, el decret introdueix un règim sancionador que multarà aquells propietaris que lloguin un habitatge per un preu superior al règim de contenció de rendes o facin constar una causa falsa en el contracte d'arrendament. D'aquesta manera, els anuncis, contractes i ofertes hauran d'informar del preu de referència que resulti de l'índex, la renda de l'últim contracte vigent dels últims cinc anys i la condició del propietari, és a dir, si és o no gran tenidor. Les sancions oscil·laran entre els 9.000 i els 900.000 euros.

La norma també busca reforçar la capacitat de la Generalitat per augmentar el parc públic de lloguer amb dues mesures. Per una banda, que l'administració tingui el dret preferent de compra sobre la transmissió d'habitatges en zones tensionades, un dret que s'exercirà en cas d'habitatges d'un gran tenidor persona jurídica, així com en habitatges obtinguts en els processos d'execució hipotecària.

L'altra mesura ha estat autoritzar l'Incasòl a rebaixar del 10% al 5% el percentatge de disponibilitat dels recursos de les fiances que s'han de mantenir per garantir l’efectivitat en el pagament de les cancel·lacions i les devolucions que hi pugui haver. "Això ens permet desencallar projectes importantíssims que no podien quedar aturats", ha dit Capella.

En mans de la diputació permanent

Aquest decret llei entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i caldrà esperar si queda convalidat per la diputació permanent –un organisme integrat per 23 diputats–, ja que el Parlament està dissolt des de finals de març, arran de la convocatòria d'eleccions anticipades per al pròxim 12 de maig.

El debat i votació sobre la validació o derogació d'un decret llei s'ha de fer en el termini de trenta dies a partir que s'ha promulgat. Alhora, un cop el decret llei entri en vigor, els grups parlamentaris poden demanar un dictamen al Consell de Garanties en un termini de tres dies, i aquest organisme disposa de 12 dies hàbils per emetre aquest dictamen. El Sindicat de Llogateres ha demanat als grups parlamentaris que es comprometin abans de les eleccions a convalidar el decret llei.

Perquè el decret llei prosperi el tràmit parlamentari, ERC necessita el suport d'altres formacions polítiques, com el PSC o JxCat. D'entrada la número 2 del PSC i presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha criticat en una roda de premsa aquest dimecres que es tracta d'una decisió que arriba en el temps de descompte, a les portes de l'inici de la campanya electoral: "Més que propostes del Govern, semblen propostes electorals".

Aquesta mesura de l'executiu català posa sobre el paper, quan falten dues setmanes per a les eleccions catalanes, les intencions manifestades per Capella de prohibir els contractes de temporada fets per esquivar el control de preu als lloguers del govern espanyol, que té des de fa uns dies sobre la taula un requeriment de la Generalitat perquè incorpori l'índex català de preus; en cas que no ho faci, l'executiu català va advertir que portaria el control dels lloguers davant l'Audiència Nacional.

De fet, el portaveu dels agents de la propietat immobiliària (API) de Catalunya, Carles Sala, ha criticat el Govern per actuar de manera "unilateral" i sense dialogar, i ha lamentat que els executius espanyol i català treballin de forma paral·lela en la regulació de la mateixa matèria. "Això no fa altra cosa que generar confusió i inseguretat jurídica a propietaris i arrendataris", ha afegit Sala.

stats