Economia 22/07/2012

Les grans fortunes del món han evadit 17 bilions d'euros

Aquesta quantitat és equivalent a l'economia dels Estats Units i la del Japó sumades. Segons un estudi presentat per una organització internacional a favor d'una fiscalitat justa, els "superrics" d'arreu del món tenien fins a 17 bilions d'euros amagats en paradisos fiscals a finals del 2010

Ara
1 min
Bitllets de 500 euros / ACN

BarcelonaL'informe, elaborat per l'antic economista en cap de la consultora McKinsey, James Henry, assegura que prop de 17 bilions d'euros s'han evadit en paradisos fiscals, com ara Suïssa o les illes Caiman, amb l'ajut de bancs privats que intenten atreure les grans fortunes com a clients. Segons aquest estudi, els 10 grans bancs privats del món, que inclouen UBS, Credit Suisse o Goldman Sachs, van gestionar més de 5 bilions d'euros durant el 2010.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els països petroliers amb grans fortunes movent-se a nivell internacional són molt proclius –assegura l'informe– a enviar la seva riquesa cap a bancs establerts en paradisos fiscals. Això comporta una pèrdua continuada d'ingressos per a aquests estats, que també ha estat quantificada. Rússia, per exemple, ha evadit 642.000 milions d'euros en deu anys. L'Aràbia Saudita, 253.000 milions d'euros, i Nigèria, 250.000 milions.

stats