Economia 29/09/2020

Els impulsors del cas Bankia als tribunals: "Recorrerem la sentència al Suprem"

La plataforma 15MpaRato reclama al govern espanyol canvis legislatius per evitar que es repeteixi

Paula Solanas Alfaro
2 min
Rodrigo Rato va pilotar Bankia entre el 2010 i el 2012, i era el president de l’entitat quan va sortir a borsa el 20 de juliol del 2011.

BarcelonaL'absolució a l'Audiència Nacional dels 34 acusats pel cas de la sortida a borsa de Bankia ha fet reaccionar les plataformes ciutadanes i organitzacions de consumidors que van col·laborar per fer seure l'exbanquer Rodrigo Rato als tribunals. En un comunicat, la impulsora de la denúncia 15MpaRato ha lamentat la sentència i ha reclamat al govern espanyol i al Congrés de Diputats que impulsin canvis legislatius per protegir la població de la "gestió financera i sistèmica irresponsable".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organització assegura que actualment no existeix cap llei que doni "suficients garanties legals que permetin evitar una catàstrofe similar". "Gran part dels errors sistèmics que vam posar en evidència poden tornar a produir-se avui", afirmen en un comunicat. 15MpaRato destaca que gràcies a la sentència sobre les targetes black, la seva feina "va restituir la dignitat de la ciutadania", però que en el cas de la sortida a borsa el que cal és un canvi de legislació.

De fet, segons l'organització, en aquests moments de pandèmia "s'està reproduint la permissivitat cap als bancs que ja vam viure a la crisi del 2008". En concret, 15MpaRato demana que s'acabi amb la "permissivitat amb els productes financers tòxics" amb lleis que protegeixin els estalviadors i que impedeixin "la venda interessada de productes financers amb informació inexacta i incomprensible per als consumidors".

L'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris d'Empreses Cotitzades (Aemec) s'ha sumat a les crítiques i ha assegurat que recorrerà la sentència de l'Audiència Nacional. Així ho ha comunicat l'encarregat de la seva defensa, Javier Cremades, en un missatge a Twitter. "Recorrerem la sentència de Bankia que s'ha conegut avui. Un assumpte d'aquesta importància i impacte social ha de ser revisat pel Tribunal Suprem. Ho farem en nom d'un ampli nombre d'accionistes per als quals hem liderat l'acusació particular del cas", ha indicat l'advocat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat l'associació d'usuaris de productes financers Asufin. L'entitat considera que la sentència és "contradictòria i inaudita", ja que ignora la prova de falsejament dels comptes que ha permès la devolució dels diners als accionistes afectats per la via civil. En un comunicat, la seva presidenta, Patricia Suárez, ha lamentat que l'absolució és "decebedora, incoherent i genera gran estupor".

ERC i els comuns critiquen l'absolució

L'endemà que el Suprem publiqués la sentència sobre la inhabilitació de Quim Torra, ERC ha relacionat totes dues decisions judicials. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha denunciat que s'hagi inhabilitat Torra "per haver posat una pancarta", mentre que s'ha absolt Rato per la sortida a borsa de Bankia, amb la qual "es va estafar milers de persones".

El diputat d'En Comú Podem al Congrés Gerardo Pisarello ha qualificat de "vergonya" la sentència i ha assegurat que la resolució demostra que "tenim un problema a les altes instàncies del poder judicial", que "tendeix a afavorir sobretot alts dirigents del PP". La sentència, ha dit, "intenta carregar totes les culpes als mecanismes de control". "És evident que els reguladors van cometre excessos, però això no pot eximir els representants d'aquests excessos", ha conclòs.

El partit d'Íñigo Errejón, Más País - Equo, també ha criticat l'absolució de Rato i els altres acusats i ha qualificat la sentència de "profund escàndol". En aquest sentit, ha exigit que s'endureixin els controls al sector financer i ha avançat que portarà al Congrés les propostes legislatives de la plataforma 15MpaRato.

stats