Economia 14/11/2012

La indústria compleix i s'adhereix majoritàriament a la vaga

La vaga general paralitza grans fàbriques i un ampli sector de la indústria a Catalunya. Els piquets s'han repartit als principals polígons amb pocs incidents

Elena Freixa
2 min

BarcelonaLa indústria catalana compleix les previsions d'altres aturades i secunda majoritàriament la vaga general d'aquest 14-N, que ha paralitzat la producció a grans centres com Seat, Nissan, Ficosa, General Cable, Alstom o Roca, per citar-ne alguns exemples.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El torn de nit ja no va incorporar-se aquest dimarts a la feina i només en alguns casos, com ara a Seat, funcionen uns serveis mínims de manteniment a les fàbriques. En el cas del fabricant de cotxes, s'han pactat uns mínims de 260 treballadors dels 11.000 que té la planta, que avui no produirà cap vehicle.

Al mateix polígon de Ca n'Amat, a Martorell, estan també aturades les nombroses empreses proveïdores de Seat (Faurecia, Johnson Controls o grupo Antolín, entre altres) i quasi totes les indústries ubicades a la zona industrial, una de les més extenses del Baix Llobregat, ja que connecta Martorell, Abrera, Sant Esteve Sesrovires i arriba fins a Esparreguera.

"El polígon esta desert, només hi ha hagut algun tímid intent d'activitat a fàbriques com ara Doga, però els piquets informatius hi han anat i està parada", ha explicat un dels sindicalistes que feia guàrdia a la rotonda d'entrada del polígon industrial.

El secretari general d'Indústria de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha assegurat que hi ha més tranquil·litat que en altres vagues, amb menys crispació, perquè la gent s'hi ha sumat més que en l'anterior convocatòria. "La concienciació entre els treballadors ha estat molt gran i aquesta tarda es visualitzarà a les manifestacions", ha dit.

Molts piquets, pocs cotxes

El moviment dels piquets informatius, que anaven d'aquí cap allà responent a avisos telefònics que rebien de companys, ha contrastat amb la poca afluència de vehicles que miraven d'accedir al recinte industrial.

No només els piquets, sinó els mateixos agents de Mossos d'Esquadra o la policia local han barrat el pas a algun camioner estranger, pocs particulars i veïns de la zona i els han instat a buscar una altra ruta per accedir a la seva destinació.

"No hi ha dret, això és una via pública", protestava un conductor davant dos agents municipals a les portes de Ca n'Amat. Els policies el volien fer desistir per no forçar l'enfrontament amb desenes de piquets i li suggerien de buscar un altre camí.

Un conductor txec, aturat davant les tanques que barraven el pas al polígon, preguntava a la policia quan podria arribar a l'empresa on es dirigia. "Demà", li ha contestat un mosso.

Un grup d'una seixantena de sindicalistes ha tallat momentàniament la N-2 i l'ha recorregut a peu un tram en una mobilització espontània dels mateixos representants sindicals que han passat gran part de la nit pentinant els polígons.

Aturada a Mercabarna

L'aturada industrial també s'ha deixat notar al polígon de la Zona Franca, un altre dels grans nuclis d'activitat a Barcelona. La fàbrica de Nissan, la més gran de la zona, està aturada, igual que la gran majoria d'empreses dels voltants.

L'activitat al parc logístic de Mercabarna, ubicat a la mateixa zona, ha estat "nul·la", segons Raúl López, sindicalista de Nissan de CCOO.

"No hi ha hagut incidents i fins i tot hem notat menys moviment en l'anterior vaga general del març", ha afegit López.

stats