La indústria farmacèutica haurà de tornar a l'Estat 150 milions d'euros

Les farmacèutiques compensaran l'Estat perquè la despesa pública en medicaments supera el PIB

La indústria farmacèutica haurà de tornar entre 140 i 150 milions d'euros a les arques públiques de l'Estat perquè la despesa farmacèutica el 2018 va ser superior al PIB, segons ha informat aquest dimarts el president de Farmaindustria, Martín Sellés. 

Aquesta devolució de diners és una de les mesures que inclou el conveni de col·laboració signat entre la patronal farmacèutica i el govern central per afavorir l'accés i la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut (SNS). 

Aquest acord, subscrit a finals del 2017 i prorrogat recentment fins a finals d'any, pretenia inicialment conciliar la racionalització de la despesa pública (des de la perspectiva de l'eficiència) i el compliment del compromís de la indústria farmacèutica de facilitar al sistema els recursos més avançats disponibles.

Quant ha de costar un fàrmac que et salva la vida?

Per això, si el creixement de despesa pública en medicaments originals supera el de l'economia espanyola, és a dir, el PIB, la indústria es compromet a fer compensacions monetàries.

Precisament això és el que ha passat, per primera vegada, el 2018. Això suposarà que la indústria farmacèutica haurà de pagar entre 140 i 150 milions d'euros a l'Estat. "És una xifra molt important, que suposarà un gran esforç per a totes les companyies que formen part de Farmaindustria", ha dit Sellés.

Tot i això, el president de la patronal ha assegurat que els criteris de devolució dels diners són "molt raonables", ja que, entre altres aspectes, tenen en compte el volum de vendes de cada companyia farmacèutica, el seu creixement i el pes dels sectors de les oficines de farmàcia i de les farmàcies hospitalàries. 

La data de la devolució encara no està fixada, ja que s'està pendent d'una reunió amb els ministeris de Sanitat i Hisenda per conèixer la xifra "real" que la indústria haurà de retornar.