INDÚSTRIA
Economia 16/03/2021

La indústria xinesa es dispara un 35% amb l’inici d’any

ARA
2 min
Empleats  d’una fàbrica de cigarretes electròniques  a Shenzen.

BarcelonaÉs un increment poc habitual, sobretot en temps de pandèmia. De fet, l’última vegada que aquest indicador va pujar més d’un 20% va ser el 2012. La producció industrial de la Xina va créixer un 35,1% interanual en els dos primers mesos de l’any, segons dades oficials publicades ahir per l’Oficina Nacional d’Estadística (ONE). Aquest repunt, però, s’explica perquè durant el gener i el febrer de l’any passat el sector manufacturer del gegant asiàtic es va desplomar un 13,5% per l’efecte de les restriccions causades pel covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, la dada és fins i tot superior a la que esperaven els analistes, que preveien un augment al voltant del 30%. L’ONE també va publicar la comparació amb els dos primers mesos del 2019 per excloure els efectes de la pandèmia, de manera que encara es va registrar un avanç del 16,9%. La consultora Capital Economics apunta que la demanda de l’exterior va ser un factor favorable, igual que les restriccions als viatges pels rebrots durant l’Any Nou lunar -celebrat a mitjans de febrer-, que van permetre mantenir obertes les fàbriques durant més temps de l’habitual.

La recuperació de la producció industrial a la Xina va començar l’abril de l’any passat, i des de llavors aquesta dada no ha registrat cap lectura interanual inferior a la del mes anterior. El desembre (+7,3%) va ser el millor mes del 2020.

L’institut estadístic xinès també va destacar el creixement de la producció de la manufactura d’equips i eines (+59,9%) i la de l’alta tecnologia (+49,2%), en plena estratègia del govern de Pequín per liderar la innovació a escala mundial. Pel que fa a productes específics, remarca la fabricació de robots industrials o d’excavadores, que es va doblar.

Aquesta mateixa tendència van seguir els vehicles elèctrics -als quals el govern xinès va mantenir les subvencions després retirar-les a mitjans del 2019.

L’ONE també va publicar altres indicadors dels dos primers mesos de l’any com ara les vendes al detall, que van complir amb les expectatives després de registrar un 33,8% interanual. D’altra banda, la inversió en actius fixos va créixer un 35%, sobretot gràcies al sector immobiliari, que, al contrari de les infraestructures i la indústria, també creix respecte de fa dos anys.

Creixement sostingut

Malgrat que l’ONE reconeix que les taxes de creixement són molt altes per l’efecte de base, l’organisme assegura que si es treu la pandèmia de l’equació “els principals indicadors van créixer de manera sostinguda, i els indicadors macroeconòmics es van situar dins d’un rang raonable”. La consultora Capital Economics espera que l’activitat mantingui la seva força a curt termini, especialment amb la retirada de les mesures de prevenció de contagis.

No obstant, la firma assegura que a més llarg termini la inèrcia “se suavitzarà”. A més, també pronostica que la demanda internacional de béns xinesos es reduirà a mesura que es vagin recuperant els patrons habituals de consum gràcies a les campanyes de vacunació.

stats