Economia 13/03/2020

La inflació es va moderar a Catalunya al febrer fins al 0,8%

El preus van pujar quatre dècimes menys que el mes anterior

Ara
2 min
Roba i complements  de dècades passades triomfen a Barcelona.

BarcelonaL'Índex de Preus al Consum (IPC) es va situar al febrer a Catalunya en un 0,8%, quatre dècimes menys que el mes anterior, en un context generalitzat de moderació de la taxa anual a tota Espanya, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A Catalunya, els grups que més han contribuït a reduir la inflació són el del vestit i el calçat, seguit del de l'habitatge, el parament de la llar, el transport i l'oci i la cultura.

Els augments més destacats en la variació interanual corresponen als aliments i begudes no alcohòliques, amb un 2%; al transport, amb un 1,8%, i als restaurants i hotels, també amb un 1,8%.

Per contra, van baixar un 3,3% l'habitatge, l'electricitat i el gas. Quant a la variació mensual, l'oci i la cultura van pujar un 1,2%, els restaurants i hotels un 1% i les begudes alcohòliques i el tabac un 0,4%. En canvi, van baixar el vestit i el calçat en un 2,2%; l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i els altres combustibles en un 1,1% i el transport en un 0,8%.

Pel que fa la variació mensual dels aliments, destaca l'augment del 4,5% de les fruites fresques, el 4,1% del sucre i el 0,6% dels cereals i derivats, mentre que es van registrar caigudes de fins al 4,3% en peix fresc i congelats, de l'1,9% en la carn ovina i del 0,3% en olis i greixos, entre d'altres.

A Espanya, l'IPC es va moderar al febrer fins al 0,7% de pujada interanual, quatre dècimes menys que al gener, a causa fonamentalment de l'evolució a la baixa dels preus dels carburants. El grup de transport va ser el que més influència va tenir en la contenció de la inflació davant l'abaratiment dels carburants i lubricants per al transport personal.

La dada definitiva d'inflació del febrer a Espanya, que és una dècima inferior a l'apuntada en l'avanç del passat 27 de febrer, trenca amb una tendència de tres mesos consecutius a l'alça.

Per comunitats, la taxa anual de l'IPC va disminuir a totes les autonomies respecte al gener excepte a les Canàries, i els principals descensos es van produir a Astúries, Navarra i el País Basc, amb baixades de sis dècimes en totes elles.

stats