MACROECONOMIA
Economia 31/08/2017

La inflació se situa en l’1,6% impulsada pels carburants

Els preus a Espanya acumulen dotze mesos seguits a l’alça

Albert Cadanet
2 min
El preu del litre de gasolina ha crescut gairebé un 2% des de principis de juliol, mentre que el del gasoil s’ha incrementat més d’un 3%.

BarcelonaL’índex de preus de consum (IPC) a Espanya aquest agost es va situar en l’1,6% interanual, manté la tendència a l’alça i acumula dotze mesos consecutius en positiu. Així ho indiquen les dades avançades que va publicar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’augment dels preus a l’agost té dues explicacions. En primer lloc, el preu dels carburants (gasoil i gasolina) ha augmentat aquest estiu, una tònica que ja és habitual durant les vacances: és l’època de l’any en què la gent viatja més i, per tant, hi ha més demanda. Segons el butlletí petrolier de la Unió Europea, el preu del litre de gasolina des de la primera setmana de juliol fins a mitjans d’agost es va encarir gairebé un 2%, mentre que el gasoil ho va fer per sobre del 3%.

A més, també cal tenir en compte que l’IPC interanual de l’agost del 2016 es va situar en xifres negatives (-0,1%), una tendència que ja s’havia produït tota la primera meitat de l’any. A partir de llavors, la inflació va tornar a les xifres positives i fins ara no les ha abandonat.

Catalunya, per sobre de la mitjana

A falta de dades oficials de l’INE, “no seria estrany que Catalunya s’acostés a una taxa d’inflació del 2%”, explica Xavier Segura, economista i vocal de la comissió gestora del Col·legi d’Economistes de Catalunya. A principis d’any, la taxa interanual a Catalunya era lleugerament superior a la mitjana de l’Estat (al gener i al febrer la diferència era d’una dècima). No obstant això, a mesura que han anat transcorrent els mesos, aquest diferencial s’ha eixamplat, marcat sobretot per l’augment en el preu dels aliments. Al mes de juliol, la variació interanual d’aquest índex a Catalunya es va situar en l’1,9%, quatre dècimes per sobre de la mitjana espanyola, una diferència que és “probable” que es mantingui, segons apunta Segura.

Aquest expert considera que al mes de setembre la situació serà “similar” a l’actual, però apunta que a partir de llavors “baixarà”. “A finals de l’any passat ja hi va haver un repunt en els preus”, explica Xavier Segura. És per això que aquest economista considera que l’IPC es mantindrà en xifres properes a l’1% de cara als mesos d’octubre, novembre i desembre.

Sense acord salarial

Tal com apunta Xavier Segura, en cas que els preus augmentin però els treballadors segueixin disposant dels mateixos recursos, “les tensions inflacionistes seran baixes”. Així, la variació de l’IPC quedarà suavitzada per aquest efecte.

Cal recordar que les negociacions per un augment salarial el 2017 han quedat posposades fins a l’any que ve tot i les peticions de la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez. La ministra va defensar al juliol que “els sous haurien de pujar en paral·lel amb el creixement econòmic”.

stats